Overleveres i morgen tidlig

Russiske myndigheter har overtatt arresten av «Elektron». I morgen tidlig overleveres de to norske inspektørene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• «Elektron» slapp unna

Landsdelskommando Nord-Norge (LDKN):

• Regional kommando som har operativ kontroll over territorialforsvaret i Norges tre nordligste fylker, samt Svalbard, Bjørnøya og Jan Mayen

• Nasjonal krisestyringskommando for nordområdene

• Har evne til kontinuerlig å overvåke situasjonen på land, havområdene og luftrommet.

• Underlagt Fellesoperativt hovedkvarter på Jåttå i Stavanger, men ligger på Reitan utenfor Bodø

(Kilde: mil.no)

(Dagbladet.no): Den russiske tråleren «Elektron», som i natt av stakk av fra Kystvakten, er på vei mot Murmansk. I morgen tidlig settes de to norske inspektørene,  19-årige Richard Storås og en kollega, fri.

- Det er blitt bedre vær, derfor venter vi at overleveringen vil skje i morgen tidlig, sier Pressesjef ved LDKN, John Espen Lien til Dagbladet.no.

Møtes i Kolafjorden

Russiske myndigheter ved krysseren «Admiral Levtsjenko» har nå overtatt arresten av det russiske skipet. Det norske kystvaktskipet KV «Tromsø», to russiske skip og ytterligere to norske skip er med og eskorterer skipet.

Skipene skal møtes i Kolafjorden.

- Straks været gjør det mulig, vil vi overlevere skipspapirer og øvrig bevismateriale til russiske myndigheter, og vi vil også få overført våre to inspektører til KV «Tromsø», sa Lien i Landsdelskommando Nord-Norge ( ) i en pressemelding tidligere i dag.

Når overleveringen er gjort, skal de to inspektørene sammen med resten av mannskapet på «KV Tromsø» tilbake til Kirkenes for en velfortjent frivakt.

MED KURS MOT MURMANSK: Pirattråleren Electron på vei mot russisk farvann. I natt klarte den det og slapp unna den norske Kystvakten. Foto: Kystvakten
MED KURS MOT MURMANSK: Pirattråleren Electron på vei mot russisk farvann. I natt klarte den det og slapp unna den norske Kystvakten. Foto: Kystvakten Vis mer

Det var like før klokka to i natt «Elektron» gikk inn i russisk farvann. Fire norske kystvaktskip kunne ikke gå innenfor Russlands 12-milssone. De så tråleren forvinne, med de to nordmennene om bord.

Var klare for bording

I kveld sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til TV2 at Kystvakten på et tidspunkt var nær ved å borde skipet.

- Bording var et alternativ og jeg vet at de på et tidspunkt var nære ved. Men kystvakten opptrer ikke uklokt i forhold til liv og helse, sier Gahr Støre, og viser til det svært dårlige været i Barentshavet.

Kystvaktskipet hadde marinejegere ombord, klare for oppdrag.

John Espen Lien i LDKN vil ikke kommentere om det på noe tidspunkt var aktuelt å borde «Elektron».

- Fristelse

Eksperter på nordområdene frykter at «Elektron»-flukten kan føre til at flere vil stikke av fra norsk kystvakt med urent mel i trålposen.

- Dersom dette blir et enkelttilfelle, så trenger det ikke få så mye å si. Faren er at det kan ligge en fristelse i dette, sier seniorforsker John Kristen Skogan ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til Dagbladet.no.

- Den største faren er kanskje at russiske fiskere får inntrykk av at de kan komme seg unna dersom de blir tatt på fersken.

Forskeren peker på at lovbruddene «Elektron» mistenkes for er svært alvorlige, at tråleren tidligere er tatt for liknende forhold, og at den stakk av fra norsk arrest.

- Men det mest alvorlige ved saken er at to norske inspektører i realiteten ble bortført og holdt som gisler, sier Skogan til Dagbladet.no.


- Burde Kystvakten stanset skipet?

- Det har jeg ingen formening om. Det er en avgjørelse som må tas på stedet.

- Synd

Norske fiskere har fulgt trålerjakten med stor interesse. Torskebestanden i nordområdene er livsgrunnlaget for mange.

- Det er synd at Kystvakten ikke klarte å stanse «Elektron». Men jeg har forståelse for de vurderinger som ble gjort med hensyn til vær og sikkerhet, sier leder Reidar Nilsen i Norges Fiskarlag til Dagbladet.no.

- Hendelsen vil uansett skjerpe klimaet mellom Norge og Russland med hensyn til tjuvfiske i Barentshavet, legger han til.


Men selv om «Elektron» kom seg unna, tror Nilsen at norske myndigheter har satt seg i respekt.

- Med fire fartøy fra Kystvakten så tror jeg myndighetene har vist andre som fisker ulovlig at de reagerer. Nå forventer jeg at russiske myndigheter vil forfølge saken. Jeg forventer at noe skjer, sier han til Dagbladet.no.

- Hvis ikke vil den norsk-russiske fiskerikommisjonen få et merkelig lys over seg.

Enorme verdier

Om bord på «Elektron» ble det funnet stengenett både inni trålposen og foran sorteringsrista, noe som gjorde det mulig å ta opp fisk langt under minstemål. Tråleren har tidligere fått inndratt lisensen for fiske i norsk økonomisk sone.


Ifølge fiskeridirektoratet tar russiske fiskere opp 100 000 tonn uregistrert fisk fra Barentshavet hvert år.

- Dette representerer enorme summer Norge går glipp av. Det verste er likevel av torskebestanden tar stor skade av dette. Det er et rov på alle mulige måter, sier Fiskarlagets leder til Dagbladet.no.

Neste uke møtes Russland og Norge til kvoteforhandlinger i Kaliningrad.

SATT INN: Det digre, russiske krigsskipet Admiral Levchenko ble i går satt inn for å følge Elektron til Murmansk.
FULGTE ETTER: «KV Tromsø» måtte gi opp å stanse «Elektron» og følger nå etter i internasjonalt farvann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer