Overleverte 3195 underskrifter for Faizullah

Norske veteraner samler troppene for Afghanistan-tolken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NYDALEN (Dagbladet): Samtidig som Faizullah Muradi tok seg en frokost i Lecce etter å ha melt seg for utenlandsmyndighetene i byen,  overleverte Geir Dolonen-Marthinussen 3195 signaturer til statssekretær Himanshu Gulati i justisdepartementet i Nydalen. Det er i hovedsak norske veteraner fra utenlandsoppdrag som har signert på oppropet. De krever at tolken som jobbet sammen med

- Det er den helt klare linken mellom det han har gjort og norske soldaters utenlandsoppdrag, som gjør at jeg engasjerer meg i saken, sier Dolonen-Marthinussen til Dagbladet.

Særlig ansvar Libanon-veteranen forteller at han i forrige uke satt hjemme i Kvinherad i Hordaland og irriterte seg over at det var så lite engasjement for tolken. Så opprettet han en underskriftskampanje på nettet. Denne uka tok det ordentlig av, og da kampanjen avsluttet onsdag hadde 3195 personer signert på nettet.

- Kampanjen ble avsluttet da, men det er sikkert 1000 signaturer på Facebook også, sier han.

Han sitter i styret til lokallaget til Norges veteranforbund for internasjonale opperasjoner (NVIO). På landsbasis har organisasjonen rundt 8000 medlemmer. Dolonen-Marthinussen er ikke overrasket over at tidligere soldater engasjerer seg for tolken.

- Han har fått utdanning, våpen og uniform av det norske forsvaret. Han har også kjempet side om side med norske soldater og gjort deres opphold tryggere i Afghanistan. Det er klart at Norge har et særlig ansvar for ham.

Takker Onsdag sa statsminister Erna Solberg i Stortinget at de vil gjøre en ny vurdering av om Muradi skal få sin sak behandlet på nytt. I departementet ble Dolonen-Marthinussen møtt av statssekretær Himanshu Gulati (Frp).

- Tusen takk for overleveringen. Vi kommer til å se gjennom dette og ta det med oss i vurderingen, va

Gulati ville i dag ikke uttale seg om den vurderingen de nå er ferd med å gjøre. Til tross for at Muradi sier han står i fare for å bli sendt fra Italia til Hellas kan ikke justisminister Anders Anundsen love ham et raskt svar.