- Overlykkelige over å treffe folk

Innbyggerne på de syklonrammede Stillehavsøyene overlevde fordi de gjemte seg i huler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les dagens nettmøte med vår stillehavsekspert Øyene Tikopia og Anuta ble rasert av syklonen Zoe for ei uke siden.

Brukte eldgamle triks

Det er den australske avisa The Weekend Australian som nå melder at de tusen innbyggerne på øya Tikopia gjemte seg i huler og overlevde vindstyrker over 300 kilometer i timen.

Avisa har sendt helikopter til øya for å finne ut det alle lurte på: hvordan befolkningen har klart seg.

Lenge var det fryktet at alle innbyggerne var omkommet i syklonen. En flyfotograf som fløy over øyene kom for to dager siden hjem med bilder som viste store skader på hus og vegetasjon.

Øyene tilhører Salomon-øyene, og ligger så avsides at det tar tre-fire dager å nå dem med båt. Været i området har gjort det umulig å lande med sjøfly, øyene har ikke landingsstripe for fly.

Glade for å se folk

Den australske avisa har imidlertid klart å fly de nesten 100 milene mellom Tikopia og naboøya Anuta og hovedstaden på Salomonøyene.

Salomonøyene er blant verdens fattigste land. Folkene her lever fremdeles i tradisjonelle stammesamfunn. De er vant til dårlig vær, og de eldgamle metoder reddet dem da syklonen satte inn som verst for ei uke siden.

Ifølge avisa var folket på øyene overlykkelige og sprang fotograf Geoff Mackley i møte da han landet på den ene øye lørdag morgen. Fotografen hadde med seg mat til innbyggerne.

- Hele veien dit trodde jeg at jeg skulle se hundrevis av døde kropper, men istedet ble vi møtt av folk som sprang mot oss. Alle var i live og de sto foran meg, forteller en glad Mackley til avisa.

Lite mat

Frukten innbyggerne spiser er ødelagt av stormen og deres siste vannreserver var ødelagt av saltvann og kun tilgjengelig ved lavvann.

- De samler vann fra grønne kokosnøtter, men det er ikke nok for dem, sier Mackly. Han frykter at det nå kan bryte ut sykdommer på øya.

Beboerne på øyene lever i små landsbysamfunn. Det er ikke klart hvordan resten av øya og naboøyene har klart seg i den tropiske stormen.

De 600 innbyggerne på øya Mota Lava har fortsatt ikke gitt lyd fra seg. Myndighetene på Salomon-øyene bekreftet fredag at bebyggelsen i flere landsbyer er feid bort av syklonen «Zoe».

Folket på Tikopia venter fortsatt på nødhjelp fra Honraria, landets hovedstad. De kritisterte i dag australske myndigheter som dysset ned skadene etter syklonen.

Øyboerne fortalte Mackley at husene deres er ødelagt og de tror det blir vanskelig å dyrke all maten de trenger i alle fall i tre år framover.

Båten med nødutstyr og mat er ventet til Tikopia og Anuta i morgen.

OVERLEVENDE PÅ STRANDA:</B> Her vinker de til flyet.