Overmannet da han prøvde å sette fyr på bombe ombord

Nigeriansk 23-åring hevder han var på oppdrag fra al-Qaida. Bomben sviktet, ifølge politiet.

DRAMATISK: Amerikanske luftfartsmyndigheter har foreløpig ikke gitt noen forklaring på hvordan en mann fikk med seg eksplosiver ombord i dette flyet, før han satte fyr på «fyrverkeriet» i den kritiske fasen like før landing. Her undersøkes flyet for mer sprengstoff, på trygg avstand fra flyplassen. Foto: J.P. Karas / AP / SCANPIX
DRAMATISK: Amerikanske luftfartsmyndigheter har foreløpig ikke gitt noen forklaring på hvordan en mann fikk med seg eksplosiver ombord i dette flyet, før han satte fyr på «fyrverkeriet» i den kritiske fasen like før landing. Her undersøkes flyet for mer sprengstoff, på trygg avstand fra flyplassen. Foto: J.P. Karas / AP / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): De første meldingene om dramaet ombord i flight 253 i går kveld gikk ut på et mann hadde satt fyr på kinaputter like før landing, men hendelsen framstår nå som betydelig mer alvorlig.

Ifølge nyhetsbyrået AP opplyser amerikanske antiterrormyndigheter like før midnatt norsk tid at mannen planla  å sprenge flyet i lufta. Den antatte bomben han prøvde å detonere sviktet imidlertid.

- AvansertEtterretningstjenestene etterforsker hendelsen som et mulig terrorangrep, og president Barack Obama holdes orientert.

Kongressrepresentanten Peter King sier til Fox News at eksplosivene gjerningsmannen brukte var ganske avansert.

- Dette kunne blitt en katastrofe, sier King til TV-stasjonen.

Terrorberedskapen for flyavganger er hevet til oransj, ett nivå høyere enn den var før kveldens hendelse.

Den dramatiske situasjonen oppsto mot slutten av flygningen fra Amsterdam i Nederland til Detroit i USA, i 18-tida norsk tid. Mens tumultene pågikk i kabinen, ga instrumenter i cockpiten utslag på brann og kapteinen erklærte en nødsituasjon.

- Påstår al-QaidaTo eller tre personer, inkludert gjerningsmannen skal ha blitt påført lettere brannskader da besetningen ombord umiddelbart kastet seg over ham da de så hva han holdt på med. Det er foreløpig uklart om det var den raske innsatsen fra folk på flyet som førte til at den antatte sprengladningen - først beskrevet som et pulverstoff - ikke eksploderte som planlagt.

Mannen, en  23 år gammel nigerianer, hevder at han var på oppdrag fra al-Qaida og at planen gikk ut på å detonere en mindre bombe ombord i et fly over USA.

«Mistenkte hevder å ha ekstremisttilknytning og at innretningen var anskaffet i Jemen sammen med instrukser om når den skulle tas i bruk», heter det i en intern varslingsmelding til føderale myndigheter i USA i kveld.

FBI etterforskerAirbus A330-200-maskinen landet trygt i 18-tida norsk tid.

Da var redningsmannskaper satt i beredskap  politiet sto klare til å pågripe gjerningsmannen.

- Alle passasjerene har nå kommet ut av flyet. For sikkerhets skyld er flyet flyttet til et avsides område der selve flyet og all bagasje nå gjennomsøkes, sier en talsmann for flysikkerhetsmyndigheten TSA til ABC News.