Overmoden for makt

Dersom statsmininister Kjell Magne Bondevik har nøkkelen til løsning på budsjettkrisa, må han vise den i dag. Ap-leder Thorbjørn Jagland er overmoden for maktskifte, og vil idag lede- opposisjonen i et stormløp mot statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MAKTKLAR: Ledelsen i AP er klar for regjeringsovertakelse.

Først i rekka under Stortingets spontanspørretime er nettopp Ap-leder Thorbjørn Jagland:

- Finnes det en løsning, må den komme på bordet nå. Hvis regjeringen sitter med en hemmelig løsning, er det uakseptabelt å ikke komme med den nå, sier Jagland. Også Høyre-leder Jan Petersen og Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen varsler at de vil utfordre Bondevik i dag. De her merket seg at Bondevik har antydet at han har tanker om hvordan krisa skal løses. Men da Bondevik møtte pressen i går kveld, ville han ikke avsløre om og eventuelt når han har tenkt å gripe inn i budsjettkrisa. Men opposisjonen i Stortinget krever at statsministeren umiddelbart avslører sin eventuelle løsning.

I dag legger finanskomiteen i Stortinget fram sin innstilling, for første gang uten flertall for noe budsjettalternativ. Nå er det bare statsminster Kjell Magne Bondevik selv som kan løse flokene før finansdebatten 25. og 26. november.

Budsjett i tide

Bondevik forsikret i går at han har telefon og at alle kanaler er åpne, men ville ikke si noe om når han eventuelt tar et initiativ.

- Kanalene er åpne både før og etter finansdebatten. Jeg har ikke tenkt å la kanalene stå ubrukte. Det viktigste er at Stortinget vedtar et ansvarlig budsjett i tide. Stortinget kan ikke la være å vedta et budsjett, sier statsministeren.

Ikke skremt

Han er tilsynelatende ikke skremt av Thorbjørn Jagland som i går gjentok at han er klar til å ta over.

- En opposisjon må alltid være klar til å overta makten. Men spørsmålet er om Jagland får muligheten til det, sier Bondevik, og peker på at det er høyrepartiene som i så fall velger Aps budsjett framfor sentrumsregjeringens. Bondevik minner om at høyrepartiene også må ofre kontantstøtten hvis de gjeninnsetter Jagland.

Dermed fortsetter nervekrigen om budsjettet og regjeringens skjebne.

Parlamentarisk leder i KrF, Einar Steensnæs, gjør det klart at Høyre ikke kan regne med å få innfridd sine krav om fire milliarder i skattelettelser.

Landsmøtet

Ap-leder Thorbjørn Jagland er mer enn klar for en ny periode som statsminister. Partiets landsmøte vil fredag hilse ham som en kommende frelser som igjen skal bringe orden i Det norske Hus.

- Man skal lete lenge etter en mer spesiell situasjon å holde landsmøte i. Derfor er det gunstig at landsmøtet er samlet. Det Ap gjør i sluttfasen av den spesielle budsjettsituasjonen på Stortinget, vil ha sterk forankring i Aps organisasjon, sa Jagland.

Grunnlag

Jagland definerer nå den politiske situasjonen som «betydelig endret» i forhold til da han kastet kortene fordi han ikke oppnådde 36,9 prosent av stemmene ved stortingsvalget. Regjeringspartiene har nå brutt sine egne løfter fra den tiden de var i opposisjon. De står ikke engang på regjeringens eget forslag til statsbudsjett. Dessuten viser alle meningsmålinger sterk oppslutning for Ap, langt over 36,9 prosent. Målinger viser også at Aps egne velgere ønsker Ap tilbake i regjering og helst i samarbeid med andre partier.