BORD UTEN DUK - IKKE I SENGA:  Brannvernforeningens skrekkscenario er ungdom som sovner med pc og lader i senga. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix.
BORD UTEN DUK - IKKE I SENGA: Brannvernforeningens skrekkscenario er ungdom som sovner med pc og lader i senga. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix.Vis mer

Overopphetet pc-lader utløste boligbrann

I kjeller i Elverum. Brannvernforeningens mareritt er laptop i dyna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Huseieren i Elverum avverget større skader fordi han hadde pulverapparat der det skulle være, fordi han var hjemme og fordi han reagerte raskt da han merket brannlukt fra kjelleren  annen påskedags ettermiddag.

Brannen var slokt da politi og brannvesen hadde kommet fram til huset på Løvbergsmoen. Det gjorde det enklere å komme fram til den sannssynlige brannårsaken.

- Observasjoner i huset fra redningsetatene og eierens forklaring kan tyde på at det var en overopphetet pc-lader i et kjellerrom som startet brannen. Først over helgen vil etterforskerne finne ut mer om det, sier operasjonsleder  Bård Hoft i Hedmark politidistrikt til Dagbladet.

Norsk Brannvernforening har to tommelfingerregler for ladere generelt og pc-ladere spesielt:
- Aldri på soverommet - Ha aldri pc-er til lading på soverommet og bruk alltid originalladere.

Skrekkscenariet for adm. direktør Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen er ungdom som sovner med laptopen i senga.

- Det har utløst branner, og det er ofte flaks som gjør at slike soveromsbranner ikke ender med tragisk utfall. Både laptoper og ladere inneholder så mye plast at en brann utvikler dødelige gasser før du våkner, advarer Kalheim.

Han minner om at laptoper har kjøleribber under, og skal stå på «nakent» bord uten duk.

- Sovner du med pc-ens kjølesystem dekket av en dyne, skal det veldig mye mindre til for overoppheting og brann, sier Kalheim.

Kontakten ut Han anbefaler både avlogging av pc og strømlader ut av kontakten for nedkjøling med jevne mellomrom.

Brannvernforeningen har dårlig erfaring med piratladere.

- De er ofte mindre enn originalen og blir raskere overopphetet. Dessuten finner du «aldri» hvor de er produsert. De kjente merkene av  laptoper og telefoner er flinke med å trekke tilbake ladere fra markedet hvis det er tekniske feil.