Overøser Kim med ulovlig luksus

Her er lista over luksusgavene Dennis Rodman har med til diktatorvennen.

RÅDYRE, ULOVLIGE LUKSUSGAVER: Basketlegenden Dennis Rodman har funnet en venn i Nord Korea-diktatoren Kim Jung-un. Rodmann hadde med seg andre basketkompiser fra NBA-tiden til landet i anledning fødselsdagen til diktatoren nylig. Med seg i bagasjen hadde Rodman også med seg rådyre luksusgaver. Presanger som vanligvis og etter planen skal stanses i sanksjonsløpet mot landet. Foto: AP / VICE Media, Jason Mojica / NTB scanpix
RÅDYRE, ULOVLIGE LUKSUSGAVER: Basketlegenden Dennis Rodman har funnet en venn i Nord Korea-diktatoren Kim Jung-un. Rodmann hadde med seg andre basketkompiser fra NBA-tiden til landet i anledning fødselsdagen til diktatoren nylig. Med seg i bagasjen hadde Rodman også med seg rådyre luksusgaver. Presanger som vanligvis og etter planen skal stanses i sanksjonsløpet mot landet. Foto: AP / VICE Media, Jason Mojica / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den amerikanske basketballveteranen Dennis Rodman er nok en gang på besøk i Nord-Korea. Denne gangen er han der i anledning Kim Jong-uns fødslesdag og en planlagt basketballturnering.

Med seg på reisen har den tidligere NBA-stjernen en tørrlagt alkoholiker, som hevder han spilte i den amerikanske basketligaen mens han var ruspåvirket, og en annen stjernespiller som ble dynket i bensin og forsøkt påtent av ekskona.

Besøket denne uka er Rodmans tredje i rekken på under et år.

Gavedryss Ifølge kilder Dagbladet har snakket med, som har detaljert kjennskap til basketstjernens tette Nord-Korea-kontakt, hadde Rodman med seg flere eksklusive gaver da han besøkte sin diktatorvenn i desember.

• I bagasjen hadde Rodman blant annet et sett av whiskyglass i krystall til en anslått verdi av over 6000 kroner. Han hadde også med seg edle whiskydråper for nærmere 4500 kroner.

• Kim Jong selv fikk en skreddersydd, håndvevd dress med en prislapp på 18500 kroner.

HADDE MED SEG GODTEPOSE: Dennis Rodman hadde med seg flere eksklusive gaver i posen da basketlegenden, sammen med tidligere basketproffer, besøkte Nord Korea og Kim Jong-un i anledning hans fødselsdag. Foto: AP / Kim Kwang Hyon / NTB scanpix
HADDE MED SEG GODTEPOSE: Dennis Rodman hadde med seg flere eksklusive gaver i posen da basketlegenden, sammen med tidligere basketproffer, besøkte Nord Korea og Kim Jong-un i anledning hans fødselsdag. Foto: AP / Kim Kwang Hyon / NTB scanpix Vis mer

• Dennis Rodman hadde også husket på noe til damene. Ri Sol-ju, diktatorens kone, fikk en luksusveske av merket Mulberry til 12000 kroner.

• Kims lille datter fikk en håndvevd drakt til en anslått verdi av over 6000 kroner.

De omfattende sanksjonene mot Nord-Korea gjør at denne type luksusvarer er ekstra kjærkommen. Det store flertallet av Nord-Koreas 24 millioner innbyggere lever i ytterste fattigdom. De internasjonale sanksjonene er derfor et forsøk på å straffe de svært få i landet som nyter et liv i luksus. På lista over hva som ikke skal selges til landet står utstyr til golf, riding, vannsport, biljard, kasino, luksusklokker, smykker, kaviar, parfyme og kunst.

Basketball-diplomati Siden Dennis Rodman besøkte Pyongyang for første gang i februar i fjor, har den tidligere NBA-stjernen tilsynelatende utviklet et nært vennskap med verdens yngste diktator.

Til sammenlikning har Kim Jong-un verken vært på statsbesøk eller fått besøk av et statsoverhode i løpet av de to årene han har vært ved makten.

Rodmans kontakt med det nordkoreanske regimet er blitt omtalt som et basketball-diplomati, selv om de færreste tror - og han selv nekter for - at besøkene har noen politisk betydning.

WHISKY: Rodman hadde etter det Dagbladet får opplyst med seg whiskyglass i krystall og sterk, rådyre whiskydråper med til diktatoren. Foto: AP / David Guttenfelder / NTB scanpix
WHISKY: Rodman hadde etter det Dagbladet får opplyst med seg whiskyglass i krystall og sterk, rådyre whiskydråper med til diktatoren. Foto: AP / David Guttenfelder / NTB scanpix Vis mer

- Dette er kanskje ikke den ideelle framgangsmåten, og Dennis Rodman er ikke noen førstevalg når det kommer til valg av diplomat. Men akkurat nå er det det vi har, sier Charles Armstrong, professor i Korea-studier ved Columbia-universitetet i New York, til avisa New York Times.

Uvisst om tanta Rodmans omstridte besøk skjer bare uker etter den dramatiske henrettelsen av Kim Jong-uns onkel, Jang Song-thaek.

Siden den overraskende utrenskingen av onkelen, har sørkoreanske og Hongkong-baserte medier vært fulle av spekulasjoner rundt hva som har skjedd med kona og Kim Jong-uns tante. Kim Kyoung-hui har ikke vist seg offentlig eller gitt livstegn fra seg siden desember.

Tirsdag denne uka arrangerte myndighetene en stor innendørs markering på en stadion i Pyongyang, der partitopper og høytstående militære tjenestemenn deltok. Talene og arrangementet tolkes av Nord-Korea-kjennere som et signal til omverdenen om at regimet nå står samlet om Kim Jong-un som landets ubestridte leder.

TREDJE BESØKET: Rodman har besøkt det lukkede landet tre ganger i løpet av det siste året. Foto: AFP / WANG ZHAO / NTB scanpix
TREDJE BESØKET: Rodman har besøkt det lukkede landet tre ganger i løpet av det siste året. Foto: AFP / WANG ZHAO / NTB scanpix Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer