Overprisede Oslo

Bare ni andre byer i verden gir dårligere avkastning på eiendom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det amerikanske finansmagasinet Forbes har kåret verdens ti mest overprisede eiendomsmarkeder, og Oslo er inne på lista som den eneste nordeuropeiske byen.

Bare i Monaco, Roma, Paris, Madrid, Los Angeles, Vancouver, Wien, Auckland og Zürich får du mindre for pengene når du investerer i eiendom, mener magasinet, som har sjekket 50 store finansbyer over hele verden.

Pris og leieinntekt

Forbes har tatt utgangspunkt i prisene på sentrale boliger av sammenliknbar størrelse, og sammenliknet dem med hva du kan få i inntekt ved å leie ut eiendommen.

Er det dårlig butikk å leie ut, er det en god indikator på en eiendomsboble, argumenterer magasinet. De har i tillegg justert for skattenivå, transaksjonskostnader, prisen på drift og vedlikehold, samt verdistigning og inflasjon.

Flere av verdens dyreste byer, slik som London og New York, havner under Oslo på lista fordi eiendomsinvesteringer her gir bedre avkastning og verdistigning.

Høy pris og skatt

Den enorme prisveksten på boliger i Norge de siste ti årene, og høy skattesats på finansinntekter, er hovedforklaringen på at Oslo havner blant på ti-på-topp.

PRISSTIGNING: I Oslo har eiendomsprisene steget kraftig i ti år. Her boligblokk på Ammerud. Foto: METTE RANDEM
PRISSTIGNING: I Oslo har eiendomsprisene steget kraftig i ti år. Her boligblokk på Ammerud. Foto: METTE RANDEM Vis mer

I Vika, for eksempel, har kvadratmetere gått for 85 000 kroner stykket i en knøttliten leilighet. Sentralbanksjef Svein Gjedrem har advart boligkjøpere mot eufori, og minnet på at eiendomsprisene kan komme til å falle. 

Forbes har imidlertid ikke regnet med skattefordelene på å ta opp boliglån i Norge. Det er fint lite relevant for utenlandske investorer, men kan bety mye for nordmenn som ønsker å eie egen bolig.

Overprisede Oslo