ORIENTERTE PRESSEN: Audun Lysbakken (SV) holdt pressekonferanse der han for andre gang redegjorde for tildelingen av penger til Jenteforsvaret, som har tette bånd til Sosialistisk Ungdom. Foto: Jacques Hvistendahl
ORIENTERTE PRESSEN: Audun Lysbakken (SV) holdt pressekonferanse der han for andre gang redegjorde for tildelingen av penger til Jenteforsvaret, som har tette bånd til Sosialistisk Ungdom. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Overprøvde embedsverket

Audun Lysbakkens byråkrater ville ikke gi penger til Jenteforsvaret. Men det hørte han ikke på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Audun Lysbakken gikk imot anbefalingene fra sine egne byråkrater da han bestemte seg for å gi 154 000 kroner til en undergruppe av Sosialistisk Ungdom (SU). I dag svarer han på nye spørsmål fra Stortingets kontroll og konstitusjonskomite.

I svarbrevet innrømmer han at han fikk advarsler fra sine egne byråkrater mot å gi penger til sine egne.

«Likevel vil jeg si at vi undervurderte betydningen av Jenteforsvarets utspring i SU, slik embedsverket pekte på», skriver Lysbakken avslutningsvis i brevet til Stortinget.

Ny selvkritikk
Helt fram til i dag har Lysbakken nektet å ta selvkritikk mot at han delte ut penger til SU. Nå beklager han også at tildelingen gikk til sine egne.

- De ga et klart råd, og det burde vært fulgt, sier Lysbakken.

På dagens pressekonferanse sa Lysbakken at hele prosessen lider av flere mangler.

- Det var en planløs og forhastet prosess. Det var det som er problemet, sier Lysbakken på pressekonferansen.

På pressekonferansen blir han spurt om hvorfor han mente at han hadde bedre dømmekraft enn departementets fagfolk i denne saken.
 
- Dette var en politisk vurdering. Det hender ofte at jeg kommer til andre vurderinger enn embedsverket. Men denne gangen var det embedsverket som hadde det klokeste standpunktet.

Nå lover han full oppvask.

- Det eneste jeg kan gjøre er å lære av feilene som er begått, sier Lysbakken.

Nå vil han i gang med å undersøke om disse feilene er enkeltstående tilfeller eller om det er et eksempel på dårlig forvaltningspraksis i departementet.

Krevet svar
For en drøy uke siden ba Stortingets kontroll og konstitusjonskomite om at Audun Lysbakken måtte redegjøre for absolutt alle støtteordninger som hans departement administrerer. Lysbakken ble også bedt om å redegjøre for de tildelinger som ble gjort i 2011.

Det er svarene på disse spørsmålene som han nå har sendt over til Stortinget.

Bakgrunnen for at kontrollkomiteen nå går Lysbakken i sømmene er en rekke avsløringer i Dagbladet. I november delte Lysbakken ut 154 000 krober til organisasjonen Jenteforsvaret. Da de en drøy måned tidligere sendte inn søknad om penger skrev de selv i søknaden at de er en undergruppe av Lysbakkens eget ungdomsparti - Sosialistisk Ungdom (SU).

Ungen andre enn Sosialistisk Ungdom og Landsforeningen for homofile, bifile, biseksuelle og transpersoner (LLH) i Sør-Trøndelag ble informert om at det var mulig å søke om penger. Begge disse gruppene søkte og begge tildelt en halv million kroner til sammen.

Lysbakken har tidligere lagt seg flat overfor Stortinget og beklaget at ingen andre fikk høre om at departementet hadde penger å dele ut. Lysbakken har tidligere ikke beklaget at han ga penger til sin egen ungdomsorganisasjon. Men dette gjør han altså i dag.

Avsløring: Dagbladet avslørte Audun Lysbakkens tildeling av penger til sine egne ungdomspolitikere.
Avsløring: Dagbladet avslørte Audun Lysbakkens tildeling av penger til sine egne ungdomspolitikere. Vis mer