Overprøvde politiet og tvang gjennom asylreturer

Da politiet på Storskog mente de ikke hadde kapasitet til å returnere alle asylsøkere som kom fra Russland, grep justisminister Anders Anundsen (Frp) inn og beordret utsending, skriver VG.

PÅ GRENSA: Justisminister Anders Anundsen besøkte i oktober Storskog-grensa mot Russland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PÅ GRENSA: Justisminister Anders Anundsen besøkte i oktober Storskog-grensa mot Russland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Opplysningene kommer fram i utkastet til Politidirektoratets såkalte erfaringskartlegging av situasjonen da om lag 5.000 asylsøkere kom til Storskog fra Russland i fjor høst.

Da regjeringens nye instruks om avslag uten realitetsbehandling for asylsøkere som kom fra Russland, ble iverksatt, tok politisk ledelse i Justisdepartementet styringen over grensestasjonen.

Selv om alle de utsendte asylsøkerne ble returnert av de russiske grensevaktene etter få minutter, krevde Anundsen og hans statssekretær Jøran Kallmyr (Frp), som var til stede på Storskog, at politiet skulle fortsette å sende ut personer med engangsvisum. Dette skjedde ifølge VG til tross for gjentatte protester fra politiet.

«Politiet ba da om å kunne la være ytterligere forsøk på retur av personer i denne gruppen for å unngå økt arbeidspress og irritasjon på russisk side. Tilbakemeldingen fra departementet var imidlertid at det fortsatt skulle sendes ut personer med engangsvisum», heter det blant annet i Politidirektoratets foreløpige rapport.

Anundsen vil ikke kommentere den foreløpige rapporten. Departementet vil avvente den endelige rapporten før det gir noen kommentar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer