Overraskelse fra Putin etter regjeringsavskjed

Knapt tre måneder før valget avskjediget Russlands president Vladimir Putin regjeringen og utnevnte overraskende Viktor Zubkov til ny statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På forhånd ble det spekulert på om visestatsminister Sergej Ivanov ville overta som statsminister, slik den russiske avisen Vedomosti skrev i dag.

Men Putin overrasket med å nominere den 65 år gamle finanseksperten Zubkov, som i dag er leder for det russiske svaret på Økokrim. Statsdumaen skal ta stilling til forslaget førstkommende fredag.

Viktor Zubkov var ikke engang nevnt blant sju kandidater nyhetsbyrået Reuters tidligere onsdag listet opp som mulige statsministerkandidater.

- Zubkov er ikke en person som har blitt nevnt i de mange kabalene som har vært skissert når det gjelder presidentvalget i 2008, sier assisterende direktør Geir Flikke ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).
2008-valg
Flikke ser likevel en sammenheng mellom regjeringsskiftet og presidentvalget i 2008.

- Putin startet sin karriere som statsminister. Den gangen var statsministerposten et springbrett til presidentembetet, sier han til NTB.

- At noe tilsvarende kan skje igjen, er det vel noen som ser for seg, men det er også andre muligheter. Det er ikke nødvendigvis slik at man innsetter en ny statsminister som nå blir den viktigste kandidaten i presidentvalgene, påpeker seniorforskeren fra NUPIs avdeling for Russland-studier.

- Det kan være slik at man innsetter en ny statsminister for å frigjøre andre kandidater til presidentvalget, sier Flikke.

Hittil har de to visestatsministerne Sergej Ivanov og Dmitrij Medvedev vært nevnt som de heteste kandidatene til å etterfølge president Vladimir Putin.


- Overgangsfigur
Viktor Zubkov er utdannet økonom og drev statlig gårdsbruk i Leningrad-regionen før han flyttet til Vladimir Putins hjemby St. Petersburg for å arbeide i byadministrasjonen. Putin var på denne tiden viseborgermester i byen.

- Mest sannsynlig er han en overgangsfigur som vil bli sittende inntil den nye presidenten er tatt i ed og har utnevnt sin nye regjering, sier sjeføkonom Natalja Orlova ved Alfa Bank i Moskva.

- Dette kom uventet. Det tyder på at det pågår en maktkamp om å bli etterfølgeren, og at den endelige beslutningen ennå ikke er fattet, sier hun til Reuters.

Presidentvalget holdes i mars neste år, mens valget til ny nasjonalforsamling går av stabelen 2. desember i år.


Frie tøyler
Putin innvilget tidligere onsdag avskjedssøknaden fra statsminister Mikhail Fradkov og regjeringen hans.

- Vi må alle tenke sammen på hvordan vi kan bygge en maktstruktur som samsvarer bedre med oppkjøringen til valget, og som forbereder landet på tiden etter presidentvalget i mars, sa Putin da han møtte Fradkov onsdag.

Fradkov, som har vært statsminister siden mars 2004, sier han ønsker å gi presidenten fritt spillerom.

Talsmann Gordon Johndroe ved USAs nasjonale sikkerhetsråd sier i en kommentar at Fradkovs avgang er et internt, russisk anliggende.

- Det er opp til det russiske folket å avgjøre hvem som skal lede landet i fremtiden, sier han.
(NTB)