Overraskelse kvelden før valget

Dagbladets Einar Hagvaag har dekket spansk politikk siden 70-tallet, men har aldri sett en så dramatisk vending som foran dagens valg i Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANEIRO (Dagbladet.no): Kvelden før det banebrytende valget i Spania i dag, kom et dramatisk innslag som det er umulig å forutsi følgene av: Statsminister José María Aznar og hans regjering måtte innrømme at radikale islamister trolig står bak blodbadet i Madrid.

Dette kan få helt uventede og oppsiktsvekkende følger i valget til Las Cortes i dag.

Avgående statsminister Aznar, og hans påsatte etterfølger, Mariano Rajoy, har holdt fast på at etterforskernes hovedspor peker mot den væpnede baskiske separatistbevegelsen ETA etter massemordet torsdag. I de åtte år Aznar har vært statsminister har han vært fanebæreren for krigen mot ETA. I dagens valg til Las Cortes kunne dette ha sikret etterfølgeren Rajoy og Folkepartiet (PP) reint flertall i Deputertkammeret. For før blodbadet i Madrid regnet de fleste med at Folkepartiet ville få en lett valgseier.

Men kvelden før valget avsløres det først at etterretningstjenesten CNI ikke tror på ETA-sporet, men snarere mistenker islamistiske grupper. Så begynner folk å mistenke PP, Aznar og Rajoy for å holde tilbake opplysninger fra etterforskerne, bare for å vinne valget. I tusenvis samlet folk seg i går kveld utenfor hovedkontoret til PP for å kreve sannheten. Deretter kom et video-opptak hvor Al-Qaida tar på seg skylda for massemordet torsdag.

Makan til dramatisk opptakt til et allerede banebrytende valg, skal man lete lenge etter i europeisk historie.

Dersom de noen og tjue millioner velgerne i Spania i siste liten vender sin sorg over de drepte til raseri mot Aznars regjering og Rajoy for å ha ført dem bak lyset, så lukter det overraskelse ved stemmeurnene i dag. I natt kom Rajoy med et temmelig desperat utspill: Han ba demonstrantene avslutte de ulovlige demonstrasjonene. Legalt kan han ha rett, for det er ulovlig i Spania å demonstrere for det ene eller det andre partiet de siste dagene før valget. Men demonstrantene demonstrerte mot at Folkepartiets regjering har ført dem bak lyset, og det er egentlig noe annet.