Coronapass:

Overraskelsen kom etter Gardermoen

Det startet med nesten to timer kø fra klokka 07. Så kom Tyskland og Hellas. Slik opplevde Dagbladet å reise til Syden rett etter gjenåpningen.

RHODOS: Diagoras Airport klokka 17 mandag: Løsningen står på det grønne skiltet. Ha klart coronapasset og innreiseskjema til Hellas. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
RHODOS: Diagoras Airport klokka 17 mandag: Løsningen står på det grønne skiltet. Ha klart coronapasset og innreiseskjema til Hellas. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 33.80% Første dose: 66.94%

GARDERMOEN/FRANKFURT/RHODOS (Dagbladet): En time og 45 minutter fra vi stilte oss i utenlandskøen på Gardermoen mandag morgen klokka 07 gikk det før vi var gjennom sikkerhetskontrollen.

Riktignok var dette den aller første dagen med coronapass i EU og 25 «grønne» land i Europa.

Men hvilket kømareritt var det da som ventet oss nedover i Europa?

På vei til Rhodos og Hellas skulle vi bytte fly i Tyskland på en av Europas travleste flyplasser, i Frankfurt.

Seinest i Dagsrevyen søndag advarte lufthavndirektør Stine Ramstad Westby på Gardermoen om at utenlandsturister må være forberedt på seks-sju timer de fra de ankommer hovedflyplassen til de er gjennom kontrollene dit de skal.

Overraskelse

Den foreløpige konklusjonen kom utpå ettermiddagen mandag.

Og fasiten var overraskende positiv etter starten på Gardermoen, der det var enda større kø bak etter godkjenning i sjekkpunktene enn foran oss da vi startet tidlig.

Det gikk rett og slett unna på noen få minutter både i Frankfurt og på Diagoras Airport på Rhodos - inkludert bagasje på rullebåndet her.

GARDERMOEN KLOKKA 07: Allerede lang kø foran utenlandsinnsjekk mandag morgen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
GARDERMOEN KLOKKA 07: Allerede lang kø foran utenlandsinnsjekk mandag morgen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

To enkle forklaringer:

1. Kontrollpunktene du var vant til dit du ankom før pandemien, blir nå gjort på flyplassen du drar fra pluss mye mer - i vårt tilfelle Gardermoen.

2. Sørg for at du har coronapasset på helsenorge.no klart (gjerne med en papirkopi i tillegg) og har fylt ut innreiseskjema til det landet du skal - i vårt tilfelle Hellas.

Vi dro med Lufthansa, fra Oslo med SAS-fly og SAS-mannskap på vegne av det tyske selskapet.

Ikke automat

Og det startet med ingen automat-innsjekking for utenlandsreiser slik det var før pandemien.

RHODOS KLOKKA 17: Tett med folk på internasjonal ankomst. Vi fryktet lang ventetid, men fikk oss en overraskelse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
RHODOS KLOKKA 17: Tett med folk på internasjonal ankomst. Vi fryktet lang ventetid, men fikk oss en overraskelse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

Derfor ble vi geleidet til utenlandskøen med bagasjen.

Både reisebyrået og rutinerte ansatte på Gardermoen forklarte at Lufthansa var ekstra strenge.

- Det er mange nye oppgaver vi har satt oss inn i de siste dagene før coronapasset i EU. Hvis ikke vi gjør denne nye delen av jobben grundig, blir det vårt problem, forklarer den ansatte i den manuelle innsjekkingen.

Serveringer stengt

Koffertene går på rullebåndet når vi har dokumentert coronapass, det vanlige passet som ID-bevis, at ankomstskjema til Hellas er sendt dagen før og at vi ikke har vært i noen «røde» land før vi mellomlander og beveger oss rundt på flyplassen i Frankfurt.

Så er vanlig sikkerhetssjekk med metaller og PC neste.

Alt som før der. Det nye etterpå er at så godt som alle serveringssteder på vei til gaten er stengt. Bare en nesten tom taxfreebutikk er åpen.

Her er den norske regjeringens reiseråd fra 5. juli.

Grønne land i Europa fra 5. juli - slipper karantene

Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Færøyene, Grønland, Hellas, Island, Italia, Kroatia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Polen, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten og Østerrike.

Kilde: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer