HJERTELIG: Venstre-leder Trine Skei Grande besøkte Høyres landsmøte lørdag og holdt hilsningstale. Hun ble tatt hjertelig imot av sin statsminister - Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HJERTELIG: Venstre-leder Trine Skei Grande besøkte Høyres landsmøte lørdag og holdt hilsningstale. Hun ble tatt hjertelig imot av sin statsminister - Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Overraskelser bortenfor min fantasi

Kulturminister Trine Skei Grande mener terskelen skal være veldig, veldig høy for å stanse et teaterstykke. Om den i det hele tatt finnes.

- Jeg har ikke sett hele stykket, men har hatt utskremte medarbeidere fra kulturdepartementet som har gjort det. Ut fra det jeg har sett da, mener jeg nok ikke at de har brutt loven, sier Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande til Dagbladet.

Grande besøkte i går Høyres landsmøte og holdt en hilsningstale, som fikk særlig stor applaus da hun refset storebrorpartiets pengebruk.

- Må tåle diskusjon

Som kulturminister var hun likevel forberedt på å snakke om denne ukas store sak, den dramatiske utviklingen der teaterstykket «Ways of Seeing» fikk refs av statsministeren for sine kunstneriske virkemidler - dagen før justisministerens samboer Laila Bertheussen ble pågrepet for selv å ha stått bak bilbrannen forrige helg utenfor hennes og justisminister Tor Mikkel Waras bolig. Bertheussen nekter straffskyld.

DETTE ER SAKEN: Siden desember skal justisminister Tor Mikkel Wara ha opplevd flere truende hendelser ved han og samboerens hjem i Oslo. Her får du en oppsummering av alle hendelsene. Vis mer

På toppen av det hele ble det kjent sent fredag kveld at teatersjef Anne-Cecilie Sibue og de tre kunstnerne bak forestillingen tidligere i uka ble siktet for å ha krenket privatlivets fred. Oslo-politiet ønsket også å ransake kunstnernes hjem, men fikk nei i Oslo tingrett.

Grande støtter statsministeren sin i at det må være mulig å diskutere de kunstneriske virkemidlene, uten at man skal tas til inntekt for noe ønske om å stanse kunsten. Kunstnerne bak stykket har gjentatte ganger bedt statsminister Solberg beklage uttalelsene.

- Man må tåle å diskutere de kunstneriske virkemidlene man bruker. Hvorfor man bruker dem. Det er en debatt som hører til i det offentlige rom, sier Grande.

Vil ha mer provoserende kunst

- Som kulturminister, mener du noe om at man har tatt ut en siktelse mot noen som står bak et kunstnerisk verk?

- Det kan ikke jeg kommentere. Jeg har heller ikke mulighet til å vite noe om bakgrunnen for siktelsen. I denne saken har jeg fått overraskelser bortenfor min fantasi, så jeg tør ikke uttale meg før jeg vet hva bakgrunnen er, sier Grande, som er tydelig på at kunst som nettopp teaterstykket «Ways of Seeing» er det hun ønsker mer av.

- Jeg mener vi skal ha offentlig debatt rundt kunst. Mer provoserende kunst. Mer kunst som går makten på klingen.

YTRINGSFRIHETEN: Kulturminister Trine Skei Grande vil ha mer provoserende kunst. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Du vil ha mer Black Box, du?

- Jeg vil ha Black Box. Det er også det vi sier i kulturmeldinga at ytringsfriheten er bakgrunnen for all kunst og kunstpolitikk. Vi skal legge til rette for ytringer.

- Jeg mener vi skal ha en veldig høy terskel før man stopper ting og kutter pengestøtte. Men man må også ha en offentlig debatt rundt kunstneriske virkemidler. Men å stoppe et teaterstykke skal man ha en veldig veldig høy terskel for å gjøre. Om den i det hele tatt fins, sier Trine Skei Grande.