SJOKKVALG: Marci Rubio tok en overraskende sterk tredjeplass under republikanernes nominasjonsvalg i Iowa, rett bak mer omtalte Donald Trump. Foto: REUTERS / Dave Kaup / NTB scanpix
SJOKKVALG: Marci Rubio tok en overraskende sterk tredjeplass under republikanernes nominasjonsvalg i Iowa, rett bak mer omtalte Donald Trump. Foto: REUTERS / Dave Kaup / NTB scanpixVis mer

Overraskelsesmannen feiret som om han vant i natt

Marco Rubio tok nesten skalpen av motkandidat Donald Trump under nominasjonsvalget i Iowa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WEST DES MOINES (Dagbladet): Den kristenkonservative presidentkandidaten for republikanerne, Ted Cruz, vant en overbevisende seier under det første nominasjonsvalget i staten Iowa i USA i natt.

Cruz fikk 28 prosent av stemmene. Donald Trump havnet på andreplass med 24 prosent, mens hakk i hæl kom Marco Rubio med 23 prosent av stemmene. Det var få som hadde trodd at Florida-senatoren skulle gjøre det så skarpt i staten «med tre millioner innbyggere og 20 millioner griser».

Det gjorde han et ettertrykkelig poeng av i det som ble en slags seierstale for mannen som kom på tredjeplass.

- Dette er øyeblikket de sa ikke ville skje. I flere måneder sa de at vi ikke hadde en sjanse. I måneder sa de at fordi vi er for optimistiske i tunge tider, så hadde vi ingen mulighet. Siden vi ikke hadde den riktige støtten eller politiske koblinger, hadde vi ingen sjanse, sa de, åpnet Rubio takketalen sin med, gjengitt på vox.com.

ANDREPLASS: det var en ydmyk Trump som talte til sine tilhengere etter nederlaget i natt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ANDREPLASS: det var en ydmyk Trump som talte til sine tilhengere etter nederlaget i natt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han mener kritikerne har påpekt at han er for ung til å bli president med sine 44 år.

- De sa jeg måtte vente på tur, at jeg måtte stille meg i kø. Men her i Iowa i kveld, har innbyggerne i denne flotte staten sendt en veldig tydelig beskjed. Etter sju år med Barack Obama, venter vi ikke lenger med å ta landet vårt tilbake, sa Rubio.
- Skal vinne i oktober I valgkampen har Marco Rubio vært spesielt opptatt av at han er den mest valgbare kandidaten og kan slå både Bernie Sanders og Hillary Clinton i presidentvalget i november. Den taktikken kommer han garantert til å fortsette med.

- Jeg skal komme tilbake til Iowa oktober, og jeg skal vinne her da, annonserte 44-åringen fra scenen under valgvaken på Marriot hotel i sentrum av Des Moines like etter resultatene var talt opp.

Andreplassen for den mest omtalte republikanske kandidaten, Donald Trump, var et nederlag. Og det var en uvanlig ydmyk Trump som talte til sine tilhengere i natt.

- Jeg elsker folk i Iowa. Så da vi startet dette 16. juni, sa alle at jeg ikke engang ville nå topp ti i Iowa, og at jeg ikke måtte gjøre det. Jeg er beæret. Og jeg vil gratulere Ted og alle de andre kandidatene, sa Trump på valgvaken.

Stjal Trump-stemmer Trump har lenge ledet meningsmålingene i staten. I forrige uke droppet Trump å delta i en TV-debatt i Iowa på tv-kanalen Fox News på grunn av uoverenstemmelser med debattlederen, Fox News-journalist Megyn Kelly.

Kanalen ber nå folk se opp for Rubio. I forkant av Iowa-valget lå han på rundt 16 prosent i meningsmålingene. I natt fikk han 23 prosent.

IKKE SKUFFET: Aaron Haskins og Josh Hansen foran scenen der Donald Trump og familien nettopp har erklært tap i Iowa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE SKUFFET: Aaron Haskins og Josh Hansen foran scenen der Donald Trump og familien nettopp har erklært tap i Iowa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dette gjorde han mens han var under stadige angrep fra Jeb Bush og Ted Cruz, kommenterer Fox News.

Jeb Bush havnet for øvrig langt nede på lista og var ikke en gang i staten i natt. Han er i New Hampshire og driver valgkamp der i forkant av valget neste uke.

Da Republikanernes resultat i Iowa ble kjent rundt klokka 04.00 i natt kunne Rubio konstatere at han endte bare ett drøyt prosentpoeng bak favoritten og lederen på meningsmålinger, Donald Trump. Flere eksperter mener Trump gjorde et feilgrep ved at han ikke angrep Rubio sterkere i dagene før nominasjonsmøtene i Iowa, men heller valgte å gå etter Ted Cruz. Økningen Rubio så fra meningsmålingene til selve nominasjonsmøtene, var trolig stemmer han hadde stjålet fra Donald Trump.

- Adlyder partieliten Den mest høyrøstede debatten i kampen om den republikanske nominasjonen har vært mellom Donald Trump og Ted Cruz. Spørsmålet har hele tiden vært hvem av dem som er mest anti-entablissement og står sterkest mot partieliten i Washington D.C. Rubio har imidlertid klart å dreie seg om til en etablert kandidat med partieliten i ryggen, og har fylt det tomrommet etter Trump og Cruz.

I valgkampen har Cruz spesielt angrepet Rubio for at han ikke er klar nok på strengere innvandring. Det faktum at Rubio var en del av «gang of eight», de åtte senatorene som utformet USAs nye innvandringspolitikk som blant annet ville gi innvandrere i USA uten dokumenter en bedre mulighet til å få amerikansk statsborgerskap.

I nominasjonskampen har han imidlertid lagt seg på en hardere linje, noe som ser ut til å gi suksess. For en del Republikanske velgere er han imidlertid for godt likt av partieliten.

- For meg må det bli Trump eller Cruz. Jeg likte Marco Rubio godt i starten, men ettersom tida har gått, har det kommet fram mer om ham som viser at han adlyder partieliten for mye. Vi trenger noen som er mot det etablerte, sa Trump-velger Aaron Haskins (37) til Dagbladet på Sheraton-hotellet i West Des Moines tidlligere i dag like etter at Trump måtte innse nederlaget.

På demokratisk side delte kandidatene Hillary Clionton og Bernie Sanders stemmene seg i mellom omtrent 50/50. Clinton endte et lite hestehode foran, noe som anses som en stor seier for Sanders.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram