Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Overraskende at det såkalte lov og orden-partiet ikke følger opp

Stortingets vedtak om å gjøre konkurskarantener offentlig er ikke blitt fulgt opp mener Lise Christoffersen. Aps forslag om å rydde opp falt.

VIL HA OPPRYDNING I ARBEIDSLIVET: Arbeiderpartiet mener det trengs en opprydningsaksjon i arbeidslivet, og peker på konkurslovgivningen. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix
VIL HA OPPRYDNING I ARBEIDSLIVET: Arbeiderpartiet mener det trengs en opprydningsaksjon i arbeidslivet, og peker på konkurslovgivningen. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets Lise Christoffersen tordnet mot regjeringen fra Stortingets talerstol i dag.

Hun mener regjeringen ikke har fulgt opp Stortingets enstemmige vedtak fra desember i fjor om å sørge for at informasjon om konkurskarantener blir offentlig tilgjengelig.

- I Dagbladet i dag ser vi hvordan regjeringa har fulgt opp Stortingets vedtak. Det de har gjort, er – ingenting, sier Christoffersen.

Hun mener det er uakseptabelt.

-I beste fall vitner det om ei regjering som er blottet for handlekraft, men det kan vanskelig kalles annet enn en trenering av Stortingets enstemmige vedtak.

Prosjektleder hadde konkurskarantene

Aps forslag om å åpne konkurskarantene-registeret fikk flertall i Stortinget 12. desember i fjor. Det var formulert slik:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at informasjon om konkurskarantene blir offentlig tilgjengelig, og vurdere om det er annen informasjon om lovbrudd som er relevant for næringsvirksomheten som bør gjøres offentlig tilgjengelig».

Nå er det gått et halvt år siden forslaget fikk enstemmig flertall. Likevel er ingen nye opplysninger offentliggjort siden sist.

Torsdag avdekket Dagbladet at Stortingets prosjektleder for det skandaløse tunnelprosjektet hadde konkurskarantene.

Han hadde ansvar for et budsjett på over 300 millioner kroner, og under hans ledelse sprakk budsjettet med minst 66 millioner kroner.

Stortingets administrasjon mener de burde visst om mannens konkurskarantene - men måtte samtidig innrømme at de ikke ante noen verdens ting.

Registeret mannen står oppført i, det såkalte konkurskarantene-registeret, er i praksis ikke tilgjengelig.

Forslag falt

På bakgrunn av dette fremmet Ap i dag et forslag om en gjenomgang av reglene ved konkurser.

«Stortinget ber regjeringen legge frem en samlet gjennomgang av reglene ved konkurser for å sikre at reglene om konkurskarantene er effektive, at straffenivået er tilpasset lovbruddenes alvorlighet og at innsyn sikres både for forbruker og myndigheter.», er ordlyden.

Litt over klokka 16 ble det klart at forslagt falt til tross for at det fikk støtte fra Ap, Sp, Sv, Rødt og MDG .

- Venstre er helt enige med intensjonen i forslaget, men siden regjeringen alt er godt i gang med å følge det opp er det unødvendig av Stortinget å gjøre et eksplisitt vedtak, sier Terje Breivik til Dagbladet.

KrF viser til budsjettavtalen for revidert nasjonalbudsjett og sier de er bundet av avtalen og derfor ikke kan stemme på løse forslag

Lise Christoffersen er overrasket.

- Det er svært overraskende at det såkalte lov-og-orden-partiet, som til og med har justisministeren, som er ansvarlig statsråd, ikke følger opp et enstemmig vedtak de selv har vært med på i Stortinget, særlig på bakgrunn av de alarmerende oppslagene Dagbladet har hatt, sier hun.

Arbeidslivet utfordres

- Det er ikke til å komme forbi at arbeidslivet nå i stadig større grad utfordres av useriøse aktører, sier Christoffersen.

Hun mener dette kan ta form som sosial dumping og grov arbeidslivskriminalitet.

- Vi ser dessverre altfor mange eksempler på banditter som på ulikt vis utnytter hull i regelverket. Arbeiderpartiet mener det trengs en opprydningsaksjon i arbeidslivet, og ett av områdene vi peker på, er konkurslovgivningen, sier hun.

Arbeiderpartiet mener det trengs en opprydningsaksjon i arbeidslivet, og peker konkret på konkurslovgivningen.

- Dagbladet har over lengre tid avslørt ett av de store hullene i lov- og regelverket, der useriøse konkursryttere får boltre seg fritt på andres bekostning, selv om de er underlagt konkurskarantene, sier Christoffersen. Hun påpeker:

Vurderer og utreder

«Departementet vurderer om det på bakgrunn av Stortingets anmodningsvedtak er behov for endringer i reglene med sikte på ytterligere tilgjengeliggjøring», er svaret Dagbladet får på status i saken.

- Regjeringen utreder nå hvordan opplysningene kan gjøres mer tilgjengelige, og hvor de skal gjøres tilgjengelig. Slik at både privatpersoner og bedrifter som handler på en enkel måte skal kunne være trygge på seriøsiteten til dem de handler med, sier Frps Erlend Wiborg, leder av arbeids- og sosialkomiteen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media