Overraskende fall i AKU-ledigheten - venter ikke rentekutt nå

Ferske tall fra SSB viser at arbeidsledigheten falt i juli, men makroøkonom Marius Gonsholt Hov tror ikke på rentekutt torsdag.

LEDIGHET: Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets tror ikke på rentekutt etter dagens ledighetstall. Foto: Are Haram / Finansavisen
LEDIGHET: Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets tror ikke på rentekutt etter dagens ledighetstall. Foto: Are Haram / FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Ifølge sesongjusterte tall fra SSB viser Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) at antallet arbeidsledige steg med 3 000 personer til 120 000 personer fra april (gjennomsnitt for mai - juli) til juli 2015 (gjennomsnitt for juni - august), opplyser SSB.

Samtidig steg imidlertid antallet sysselsatte med 8 000 til 2 654 000 og dermed gikk AKU-ledighet ned fra opprinnelig meldte 4,5 prosent i den foregående 3-måneders perioden til 4,3 prosent.

AKU-ledigheten i den foregående perioden ble imidlertid samtidig justert ned til 4,4 prosent og dermed falt den sesongjusterte AKU-ledigheten fra 4,4 prosent i juni til 4,3 prosent i juli.

Overraskende fall Fallet i ledighetsprosenten kom som en overraskelse. DNB Markets og de fleste andre hadde ventet uendret ledighet på 4,5 prosent.

Norges Banks prognose for AKU-ledigheten i juli var imidlertid på rundt 4,2 prosent, men tallene kom ifølge Handelsbanken Capital Market for sent til å komme med i bankens rentebeslutning denne uken. Den kommer torsdag kl. 10:00 og deadline for beslutningsgrunnlaget var i slutten av forrige uke, skriver makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Selv om økningen i antallet sysselsatte mellom april og juli er innenfor feilmarginen, er økningen i tråd med en svakt stigende trend siden starten på 2013. Fra januar 2013 til juli 2015 gikk sysselsettingen opp med 63 000, og hele økningen er kommet blant de som er over 24 år, fremgår det av SSBs statisikk.

Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken tror utviklingen stort sett har vært i tråd med Norges Banks forventninger for 2015 på 4,125- til 4,375 prosent.

Tror ikke på rentekutt i morgen Han tror imidlertid at Norges Bank har en litt for optimistisk prognose for utviklingen i arbeidsmarkedet. Signaler fra det regionale nettverket i forrige uke tyder på en BNP-vekst rundt 0 det siste kvartalet, med en gradvis akselerasjon.

Gonsholt Hov tror ledigheten vil trende høyere enn Norges Bank har ventet, men han tror likevel ikke at styringsrenten vil bli satt ned i morgen.

Han tror på en utsettelse til 4. kvartal siden inflasjonen er høyere enn ventet, den norske krona svakere enn ventet og at boligprisene har steget mer enn sentralbanken ventet i sin pengepolitiske rapport i juni.

Tror Norges Bank holder døren på gløtt Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets synes det er betryggende å se at den sterke ledighetsoppgangen i mai-juli ikke har bitt seg fast, men at den heller har blitt noe reversert.

- Vi har vært særdeles usikre på hvorvidt Norges Bank kutter renten eller lar den stå uendret i morgen. Etter nøye vurdering har vi landet på at det er en marginalt større sannsynlighet for uendret rente enn kutt, skriver han i en fersk oppdatering.

Han viser til at arbeidsmarkedstallene i dag understøtter denne troen og at Norges Bank ikke kommer til å kutte styringsrenten før mot slutten av året, i november eller desember.

Syed tror imidlertid Norges Bank vil holde døren på gløtt for et mulig rentekutt til, slik at den kan kutte senere hvis det skulle vise seg nødvendig, uten å overraske markedet eller forårsake kronestyrkelse.

- Dette tror vi vil bli synliggjort i den nye rentebanen med omtrent 30 prosent sannsynlighet for enda et rentekutt på vårparten 2016, sier han.

9,5 prosent i EU I juli var arbeidsledigheten i Sverige 7,3 prosent, ned 0,4 prosentpoeng fra april.

Arbeidsledigheten i Danmark falt med 0,1 prosentpoeng til 6,2 prosent, mens ledighetsprosenten i Tyskland falt fra 4,7 prosent i april til 4,7 prosent i juli. I Frankrike steg ledigheten fra 10,2 prosent til 10,4 prosent.

I EU samlet falt arbeidsledigheten med 0,1 prosentpoeng til 9,5 prosent fra april til juli.

I USA viste ferske tall i begynnelsen av måneden at ledigheten i falt fra 5,3 prosent i juli til 5,1 prosent i august.

Flere økonominyheter - Jeg håper vi unngår en kraftig rekyl i oljeprisen
Fredriksen-selskap stuper på havarert avtale
Svakere etterspørsel fra Asia rammer eurosonen