Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overraskende fall i arbeidsledigheten

Det var ventet at ledigheten skulle stige, men så snudde den ned!

ØKONOMI: Analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken ble litt overrasket over fallet i AKU-ledigheten. Foto: Are Haram / Finansavisen
ØKONOMI: Analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken ble litt overrasket over fallet i AKU-ledigheten. Foto: Are Haram / Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Ifølge sesongjusterte tal frå arbeidskraftundersøkinga (AKU) gikk antallet arbeidsledige ned med 7.000 fra juli (gjennomsnitt av juni-august) til oktober (september-november).

Det gir et fall i AKU-ledigheten fra 3,4 i september til 3,3 prosent, mens de fleste analytikerne hadde ventet en oppgang til 3,5 prosent.

Dette oppgis av SSB å være innenfor feilmarginen og i 2013 har ledigheten da ligget og svinget rundt 3,5 prosent.

Disse tallene står i kontrast til de ferske Nav-tallene forrige uke. Sammenlignbart antall registrerte arbeidsledige og på tiltak hos NAV gikk opp med 3.000 fra juli til oktober.

- Vi har hatt en jevn økning i ledigheten siden i sommer, og selv om økningen i desember er lavere enn i november forventer vi at ledigheten vil fortsette å øke i 2014, uttalte arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.
  Påvirker ikke renten DNB tror Norges Bank vil legge mer vekt på arbeidsmarkedstallene fra Nav.

Norges Bank venter en AKU-ledighet i snitt på 3,75 prosent neste år og makroøkonom Marius Gonsholt Hov i handelsbanken sier i at oktober-tallene var litt bedre enn det Norges Bank har lagt til grunn, men nøytralt i forhold til styringsrenten og rentebanen.

Flere sysselsatte Ferske AKU-tall i dag viser også at det var 13.000 flere sysselsatte i oktober enn i juli. Fra januar til oktober gikk antallet syssesatte opp med 35.000.

Sammenlignet med september var økningen i antallet sysselsatte i oktober på 6.000, mens arbeidsstyrken økte med 2.000.

De 2.627.000 sysselsatte i oktober utgjorde 68,9 prosent av befolkningen i alderen 15-74 år, opp 0,1 prosentpoeng fra juli og opp 0,2 prosentpoeng fra januar.

Pene og stygge tall I EU15 var arbeidsledigheten på 11,2 prosent i oktober, noe som var uendret fra juli. Men det er store forskjeller.

I oktober var ledigheten i Spania på 26,7 prosent, mens den i Tyskland var på 5,2 prosent. I Danmark var den på 6,7 prosent og i Sverige var den 7,9 prosent.

I USA gikk ledigheten ned fra 7,4 i september til 7,3 prosent i oktober. I november falt den videre til 7,0 prosent.