Kari Due-Andresen i Handelsbanken. Foto: Iván Kverme. 
Kari Due-Andresen i Handelsbanken. Foto: Iván Kverme. Vis mer

Overraskende fall i ledigheten

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser fallende ledighet, men det er ikke nødvendigvis gode nyheter, ifølge sjeføkonom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Ifølge arbeidskraftsundersøkelsen til SSB var det 130.000 arbeidsledige i Norge i november, justert for sesongvariasjoner. Det utgjorde 4,7 prosent av arbeidsstyrken.

En sammenstilling utført av TDN Finans viste at det på forhånd var ventet en ledighetsrate på 4,8 prosent.

AKU-tallene har vist en gradvis økning i arbeidsledigheten fra 3,2 prosent i mai 2014 til 4,6 prosent i august 2015. Det siste året har arbeidsledigheten stort sett ligget innenfor feilmarginen og variert mellom 4,5 og 5,0 prosent av arbeidsstyrken.

Vanskeligere å få jobb

Årsaken til fallet i ledighetsraten er at arbeidsstyrken faller mer enn ventet.

For mens sysselsettingen falt med 13.000 personer fra oktober til november, ble arbeidsstyrken redusert med hele 15.000 personer, og dermed fikk man det overraskende fallet i arbeidsledigheten.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen, påpeker at trenden i sysselsettingen har vært nedadgående siden starten av 2016, og ganske flat siden 2014.

- Gjennom 2016 har veksten i arbeidsstyrken svekket seg og utviklingen har vært mer på linje med trenden i sysselsettingen. Derfor har også arbeidsledigheten vært heller flat, skriver hun i en oppdatering.

Due-Andresen understreket at fallet i arbeidsstyrken gjelder personer i alle aldersgrupper, og at dette er dårlige nyheter for økonomien.

- Den stabile eller fallende arbeidsledigheten er ikke gode nyheter, men snarere en indikasjon på at folk melder seg ut av arbeidsstyrken fordi det er vanskeligere å få jobb, skriver hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bank

Når det gjelder hvordan Norges Bank reagerer tallene, mener både Handelsbanken og Nordea at sentralbanken sannsynligvis legger mer vekt på tallene fra NAV som viser registrert ledighet.

- Norges Banks prognose er i tråd med en ledighet på 4,8, men vi vet at Norges Bank i hovedsak legger vekt på registrert ledighet i sin vurdering av arbeidsmarkedet», het det i en kommentar fra Nordea Markets, gjengitt av TDN Finans i forkant av tallene.

Kronen

Kronen styrker seg marginalt på tallene.

Torsdag morgen handles én euro til 8,9302 kroner etter en styrkelse på halvannen øre sammenlignet med nivået den var på da Oslo Børs stengte onsdag.

Mot dollaren styrkes kronen med om lag tre øre til 8,3031 kroner.

Flere økonominyheter

DNB Markets: - Kjøp disse sparebankene
Meglerhus jekker ned