Fossil funnet i USA:

Overraskende funn om verdens første kjempe

En reptil-hodeskalle, som ble oppdaget i fjellene i Nevada i USA, kan gi et nytt innblikk i evolusjonens fart for over 200 millioner år siden, da verdens første kjempe regjerte i havet.

ENORM: Lars Schmitz, en av forskerne som har jobbet med utgravingene av den enorme hodeskallen, forteller at selv da bare halvparten var gravd fram, var synet overveldende. - Det får deg til å føle deg veldig liten, sier Schmitz. Foto: SWNS
ENORM: Lars Schmitz, en av forskerne som har jobbet med utgravingene av den enorme hodeskallen, forteller at selv da bare halvparten var gravd fram, var synet overveldende. - Det får deg til å føle deg veldig liten, sier Schmitz. Foto: SWNS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fossil-hodeskallen tilhørte en gang fiskeøglen ichthyosaur, som ifølge SNL kunne bli mellom 1 til 30 meter lange.

Ettersom hodeskallen funnet i USA måler to meter, er det antatt at den kan ha tilhørt en ichthyosaur på 17 meter, og med en estimert vekt på hele 45 tonn, skriver CNN.

- Det fantes ikke større skapninger enn denne, forteller Benjamin C. Moon, som forsker på arten ved Universitetet i Bristol i England til The New York Times.

Fant ny art

På grunn av andre biologiske funn gjort i steinmassene hvor ichthyosaur-fossilet ble funnet, har forskerne kunnet tidfeste funnet til omtrent fem millioner år etter «The Great Dying», på norsk «Den store døden».

Dette beskriver den største masseutryddelsen på jorda, og fant sted for rundt 252 millioner år siden. Ifølge Forskning.no ble rundt 80 prosent av alt liv i havet utryddet på relativt kort tid. Også 90 prosent av det firbeinte livet på land gikk med i masseutryddelsen.

Årsaken til «Den store døden» er ikke helt klar, ifølge Forskning.no, men kan ha skyldtes svært voldsomme vulkanutbrudd som skapte klimaforstyrrelser over hele verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer