Fossil funnet i USA:

Overraskende funn om verdens første kjempe

En reptil-hodeskalle, som ble oppdaget i fjellene i Nevada i USA, kan gi et nytt innblikk i evolusjonens fart for over 200 millioner år siden, da verdens første kjempe regjerte i havet.

ENORM: Lars Schmitz, en av forskerne som har jobbet med utgravingene av den enorme hodeskallen, forteller at selv da bare halvparten var gravd fram, var synet overveldende. - Det får deg til å føle deg veldig liten, sier Schmitz. Foto: SWNS
ENORM: Lars Schmitz, en av forskerne som har jobbet med utgravingene av den enorme hodeskallen, forteller at selv da bare halvparten var gravd fram, var synet overveldende. - Det får deg til å føle deg veldig liten, sier Schmitz. Foto: SWNS Vis mer
Publisert

Fossil-hodeskallen tilhørte en gang fiskeøglen ichthyosaur, som ifølge SNL kunne bli mellom 1 til 30 meter lange.

Ettersom hodeskallen funnet i USA måler to meter, er det antatt at den kan ha tilhørt en ichthyosaur på 17 meter, og med en estimert vekt på hele 45 tonn, skriver CNN.

- Det fantes ikke større skapninger enn denne, forteller Benjamin C. Moon, som forsker på arten ved Universitetet i Bristol i England til The New York Times.

Fant ny art

På grunn av andre biologiske funn gjort i steinmassene hvor ichthyosaur-fossilet ble funnet, har forskerne kunnet tidfeste funnet til omtrent fem millioner år etter «The Great Dying», på norsk «Den store døden».

Dette beskriver den største masseutryddelsen på jorda, og fant sted for rundt 252 millioner år siden. Ifølge Forskning.no ble rundt 80 prosent av alt liv i havet utryddet på relativt kort tid. Også 90 prosent av det firbeinte livet på land gikk med i masseutryddelsen.

MYSTISK DYR: En kvinne i Florida fikk fanget dette mystiske dyret på sikkerhetskameraet sitt 15. april 2021. VIDEO: Viralhog REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

Årsaken til «Den store døden» er ikke helt klar, ifølge Forskning.no, men kan ha skyldtes svært voldsomme vulkanutbrudd som skapte klimaforstyrrelser over hele verden.

Ichthyosaurene, en art av fiskeøgler, har kroppsform som delfiner, og levde omtrent samtidig som dinosaurene - fra 251 til 100 millioner år siden, ifølge SNL.

Analyser av ichthyosaur-hodeskallen som nylig ble funnet, har avdekket en ny art døpt Cymbospondylus youngorum.

Overraskende funn

Ifølge CNN returnerte ichthyosaurene som en del av en gruppe reptiler, til havet i starten av Juratiden - starten på dinosaurenes tidsalder, for 201 til 145 millioner år siden. Arten tilpasset seg raskt livet i havet.

Forskerne ønsket å finne ut av hvor raskt kroppsstørrelsen til Cymbospondylus youngorum utviklet seg, og sammenliknet utviklingen med hvaler. I likhet med Cymbospondylus youngorum, gikk også hvalene en gang på fire bein på land, men returnerte til havet, skriver CNN.

Og forskernes funn var overraskende: Mens hvalene brukte rundt 45 millioner år på å utvikle seg til sin største utgave, brukte ichthyosaur-arten Cymbospondylus youngorum til sammenlikning 3 millioner år, forteller Lars Schmitz, professor i biologi ved W.M. Kecks vitenskapsavdeling til CNN.

FUNN: I løpet av august har forskere ved universitetet i Southampton kommet fram til at dette er knokler fra en hittil ukjent dinosaur. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: University of Southampton. Vis mer

Det er i evolusjonssammenheng «utrolig kort tid» for å oppnå en så gigantisk størrelse, skriver forskerne i en pressemelding.

- Det fossilet forteller oss, er at om forholdene er akkurat riktige, og det er en viss stabilitet i klimaet, så kan evolusjonen gå utrolig raskt, sier Schmitz.

- Overveldende

- Det er virkelig overraskende. Det er ikke snakk om mye tid fra de gikk i vannet til de plutselig dominerte med en så massiv størrelse, sier Moon ved Universitetet i Bristol til The New York Times.

Ichthyosaur-hodeskallen ble oppdaget i Nevada-fjellene tilbake i 1998, men på grunn av det utilgjengelige landskapet, startet ikke utgravingene før i 2011, forteller Schmitz til avisa.

Utgravingene ble ferdigstilt i 2015, og fossilet ble transportert til Naturhistorisk museum i Los Angeles.

Han har selv deltatt i utgravingene, og er en av flere som står bak forskningsrapporten som nylig ble publisert i forskningstidsskriftet Science.

Til The New York Times forteller han at selv når bare halvparten av den enorme hodeskallen til Cymbospondylus youngorum var gravd fram, var synet overveldende.

- Det får deg til å føle deg veldig liten, sier Schmitz.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer