Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

- Overraskende mye mugg i drikkevannet

Kan være farlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Drikkevannet fra kranen er ikke så rent som vi kanskje liker å tro. Men jeg må presisere at det i dag ikke er farlig å drikke vann fra springen, sier forsker og seksjonssleder Ida Skaar ved Veterinærinstituttet i Oslo.

Hun leder et forskningsprosjekt om muggsopp i norsk drikkevann, som er støttet av Norges forskningsråd gjennom Matprogrammet.

Forskerne har påvist at det finnes overraskende store andeler muggsopp i norsk drikkevann fra springen. Noen av soppene kan produsere giftstoffer (mykotoksiner), i små eller store mengder ved optimale vekstbetingelser, skriver forskning.no.

- De fleste vet at muggsopp finnes i mat. Flere blir overrasket når det samme påvises i drikkevann. I dette prosjektet som vi nå avslutter, har vi sett spesifikt på hvordan muggsopp reagerer i kombinasjonen med bakterier, sier Skaar.

Sopp, mugg og bakterier danner sammen svært organiserte samfunn - også kalt biofilm. I biofilmen påvirker mikroorganismene hverandre gjensidig. De kan produsere både gifter og ufarlige signalstoffer.

(NTB)