MATVARER: Prisene på matvarer falt også i desember og bidro til at inflasjonen ble lavere enn ventet.
MATVARER: Prisene på matvarer falt også i desember og bidro til at inflasjonen ble lavere enn ventet.Vis mer

Overraskende prisfall i desember

Både Norges Bank og de fleste økonomer hadde ventet en liten oppgang i konsumprisene i desember, men det slo ikke til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Konsumprisindeksen (KPI) falt 0,5 prosent fra november til desember 2016, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tolvmånedersendringen i KPI var 3,5 prosent i desember, mens det ifølge en sammenstilling utført av TDN Finans var ventet en oppgang på 3,8 prosent.

Blant årsakene til fallet fra november til desember var fortsatt fall i matvareprisene.

Matvareprisene falt

For femte måned på rad ble det registrert et fall i matvareprisene; fra november til desember falt prisene 3,1 prosent. Det var hovedsakelig tilbud i forbindelse med julen som forårsaket fallet, der særlig produkter som sjokolade, kjøtt, norske jordbruksvarer og frukt viste store prisnedganger, fremgår det av tallene fra SSB.

Prisene på elektrisitet, inkludert nettleie, falt 5,3 prosent fra november til desember. Ifølge SSB var årsakene til dette mildere temperaturer, høyere produksjon i desember, samt en knapp ressurssituasjon i november.

Prisene på klær falt 1,1 prosent i perioden, mens prisene på flybilletter falt 4,3 prosent.

Nedgangen i KPI ble imidlertid hovedsakelig dempet av prisutviklingen for drivstoff og smøremidler. Bensinprisene var 1,5 prosent høyere i desember enn november, mens prisene på autodiesel var 2,3 prosent høyere.

Kjerneinflasjonen falt også

Årsveksten i kjerneinflasjonen (KPI-JAE) falt overraskende fra 2,6 prosent i november til 2,5 prosent i desember.

Dette overrasket de fleste, også Norges Bank som har et mål om å styre slik at kjerneinflasjonen er nettopp 2,5 prosent.

- Både vi og Norges Bank hadde sett for oss en midlertidig oppgang til 2,9 prosent, mens det i snitt var ventet 2,8 prosent, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov, Handelsbanken Capital Markets, i en fersk oppdatering tirsdag morgen.

- Den store overraskelsen er at årsveksten i matvareprisene ikke steg i desember. Det var nemlig ventet at en betydelig basisvirkning skulle slå inn i tallene – dette som følge av den hissige priskrigen i desember 2015, som vi ikke trodde ble gjentatt i like sterk grad denne gangen. Men de faktiske tallene viser at matvareprisene falt omtrent like mye som i året før, og dermed var årsveksten så å si uendret.

Han legger til at årsveksten i KPI-JAE har falt kraftig siden i fjor sommer, som følge av at effekten fra den svake kronen har begynt å dø ut.

Nedadgående trend?

- Fremover må vi legge til grunn at årsveksten i importprisene vil avta ytterligere. Dette fordi inflasjon uttrykker prisendring, ikke prisnivå. Og dermed påvirkes inflasjonen av endringen, og ikke nivået, på kronekursen, sier han.

Kort fortalt betyr det at Gonsholt Hov venter at inflasjonen i importprisene vil avta videre, selv om kronekursen skulle holde seg uendret på et fortsatt historisk svakt nivå

Videre kommer effektene av den lave nominelle lønnsveksten, som demper det underliggende prispresset, i tillegg til at den lave kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi gjør det vanskelig for bedriftene å heve sine marginer.

Gonsholt Hov mener dette alt i alt gir en fortsatt nedadgående trend i kjerneinflasjonen.

- Både vi og Norges Bank venter at kjerneinflasjonen vil falle under målet i løpet av dette året; forskjellen er at vi tror på en mer markert nedgang i kjerneinflasjonen. Og igjen ser vi at utgangspunktet er en god del lavere enn hva Norges Bank har antatt. Det er imidlertid grunn til å minne om volatiliteten i disse tallene, og at vi får tall for både januar og februar før neste rentemøte, sier han.

Uendret rente?

- Vi tror fremdeles at Norges Bank vil holde renten uendret i overskuelig fremtid, på grunn av fokuset på boligmarkedet. Lavere inflasjon enn ventet vil imidlertid gjøre det vanskeligere hvis utviklingen fortsetter i månedene som kommer, skriver seniorøkonom Halfdan Fenwick Grangård i Handelsbanken.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror ikke fallet i desember har all verden å si for Norges Bank, men hvis retningen er at inflasjonen er på vei nedover, og den faller raskere enn Norges Bank har ventet, får det en effekt på renteprognosene. Han tror imidlertid ikke at det vil før til rentekutt.

- Det er ikke inflasjon som er hovedsaken for Norges Bank. Vi har en prognose som sier at inflasjonen skal ned på sikt og at det kommer litt tidligere betyr ikke all verden, sier han til TDN Finans.

Sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen, tror Norges Bank ser gjennom disse variasjonene.

- Jeg tror heller ikke at en inflasjon, som ligger under prismålet, vil føre til at rentene settes ned dersom økonomien alt i alt er i god stand. Det er tilstanden i økonomien som er avgjørende, sier han til nyhetsbyrået.

Flere økonominyheter

Kraftigere oljekutt enn planlagt
Slik går det med oljeprisen