Overraskende rentekutt fra Norges Bank

Fortsatt lavkonjunktur og sterk kronekurs bidro til at Norges Bank overrasket analytikerne med å sette styringsrenten ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank besluttet onsdag å kutte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,5 prosent.

- Vedvarende lavkonjunktur ute og den sterke kronen bidrar til å holde inflasjonen lav og dempe den økonomiske veksten her hjemme. Derfor settes styringsrenten ned, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Trodde uendret Selv om situasjonen i de internasjonale finansmarkedene har bedret seg noe etter årsskiftet, er det utsikter til lav vekst og lave renter lenge i de fleste industrilandene. Veksten i norsk økonomi holder seg oppe, men anslagene er justert noe ned.

Sentralbankens rentesenking kom overraskende på markedsanalytikerne. I en undersøkelse Reuters har gjort i forkant av rentemøtet ventet 11 av 13 analytikere en uendret styringsrente, mens bare to ventet at den ble satt ned 0,25 prosentpoeng.

Ny rentebane Slik det ser ut nå, kan renten bli liggende lavt lenger enn tidligere anslått, skriver Norges Bank i en pressemelding.

- Usikkerheten om den økonomiske utviklingen er stor, og vi har handlingsrom i pengepolitikken begge veier, sier sentralbanksjefen.

Hovedstyrets nye rentebane angir en uendret rente fram til neste sommer. I forrige pengepolitiske rapport fra oktober i fjor ble det antydet at første renteøkning kan komme mot slutten av inneværende år. Nå kan en ny renteøkning bli utsatt til neste sommer.

(NTB)