Sjeføkonom Frank Jullum er ikke videre imponert over fredagens KPI-tall. Foto: Iván Kverme
Sjeføkonom Frank Jullum er ikke videre imponert over fredagens KPI-tall. Foto: Iván KvermeVis mer

Overraskende svake tall - tror ikke på rentekutt

- Alt i alt lavere enn ventet, sier sjeføkonom Frank Jullum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Konsumprisindeksen (KPI) steg 0,4 prosent fra januar 2017 til februar 2017, hovedsakelig som følge av høyere priser på møbler og matvarer, melder SSB. Tolvmånedersendringen i KPI var 2,5 prosent i februar, ned 0,3 prosentpoeng fra januar. Forventningen var 2,9 prosent, melder TDN Finans.

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) viste en oppgang på 1,6 prosent de siste tolv månedene. Ifølge TDN Finans var det ventet en økning på 2,0 prosent.

Overraskende svakt

- Det var overraskende svakt for 3. måned på rad, også svakt i forhold til nedjusterte forventninger. Alt i alt lavere enn ventet, nesten på grensen til at det må tas mer hensyn til, men vi tror ikke det, og det er ikke nok til noe rentekutt, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, ifølge Reuters.

Jullum tror det kommer til å trekke renteregnskapet ned, men ikke nok til at rentebanen blir oppjustert.

Prisene på matvarer steg med 1,6 prosent og det var særlig melkeprodukter og grønnsaker som bidro til oppgangen. Matvareprisene har hatt positive månedsendringer i årets to første måneder etter sammenhengende nedganger fra og med august 2016. Oppgangen i KPI ble blant annet dempet av en prisnedgang på flyreiser på 9,4 prosent.

Prisoppgang på energivarer

De siste 12 månedene har KPI steget 2,5 prosent. Den viktigste bidragsyteren til tolvmånedersendringen var høyere priser på elektrisitet, inkludert nettleie, som steg 18,9 prosent. Økte priser på drivstoff og smøremidler bidro også med en oppgang på 14,5 prosent.

I motsatt retning trakk prisene på flyreiser og klær. Passasjertransport med fly hadde en prisnedgang på 15,9 prosent fra februar 2016 til februar 2017 og var den største bidragsyteren til å dempe oppgangen i KPI. Klær falt 1,2 prosent i samme periode.

Lavere veksttakt i KPI

Tolvmånedersveksten i KPI falt 0,3 prosentpoeng fra januar til februar. Nedgangen var hovedsakelig forårsaket av prisutviklingen på flyreiser. Passasjertransport med fly hadde en prisoppgang på 17,5 prosent fra januar 2016 til februar 2016 mens de falt 9,4 prosent fra januar 2017 til februar 2017.

Utviklingen i matvareprisene preget også nedgangen i tolvmånedersveksten ved å ha en mindre prisøkning fra januar til februar i år enn hva tilfellet var i fjor. I motsatt retning trakk prisutviklingen på elektrisitet inkludert nettleie samt drivstoffpriser.

Tolvmånedersveksten i KPI-JAE var 1,6 prosent i februar ned 0,5 prosentpoeng fra januar.

Tror ikke på rentekutt

- Prisene på møbler og matvarer bidro til oppgang. Matvarene stiger normalt noe i februar, men oppgangen i møbelprisene må også ses i lys av et markert fall i januar. Det var likevel prisene på flyreiser som nok overrasket mest med en markert nedgang og dermed en viktig bidragsyter til at kjerneinflasjonen avtok, skriver Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets, i en kommentar.

Aamdal mener terskelen for å kutte rentene er høy.

- Etter regionalt nettverk syntes det rimelig å tro på en noe høyere rentebane. Etter dagens inflasjonstall blir det ikke så lett å heve rentebanen allikevel. Vi venter derfor kun små endringer i rentebanen, men at «hengekøyen» skyves litt ut i tid, skriver økonomen.

- Fryktelig lavt

- Det var fryktelig lavt. Det er matvarer og flypriser som trekker ned, men dette er tall som svinger mye, så jeg tror på rekyl neste måned. Vi hadde sett for oss en liten oppjustering av rentebanen neste uke, men det tviler vi på nå. Jeg tror de vil beholde rentebanen omtrent som den er nå, sier sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, ifølge Reuters.

Andre økonominyheter:
Eiendomsmegler: Boligprisene kan doble seg i løpet av noen år
Mener boligmarkedet nærmer seg toppen