Parasittfunn forbauser forskerne:

Overraskende ulvefunn

Forskere har sett på sammenhengen mellom ulvers oppførsel ved smitte av Toxoplasma gondii-parasitten.

FORSKES PÅ: Ulvene i Yellowstone nasjonalpark har vært forsket på siden 90-tallet. Bildet er utgitt av partjenesten i 2017. Foto: AP / NTB
FORSKES PÅ: Ulvene i Yellowstone nasjonalpark har vært forsket på siden 90-tallet. Bildet er utgitt av partjenesten i 2017. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange faktorer som spiller inn på dynamikken i en ulveflokk. Om en ulv blir i samme flokk livet ut, eller danner sin egen flokk, avhenger blant annet av personlighet og familierelasjoner.

Men nå har forskere gjort et overraskende funn: En sinnskontrollerende parasitt som får ulv til å oppføre seg mer risikofylt, ifølge CNN.

SLIK SER DEN UT: Toxoplasma gondii-parasitten. Foto: Science Photo Library / NTB
SLIK SER DEN UT: Toxoplasma gondii-parasitten. Foto: Science Photo Library / NTB Vis mer

Elleve ganger mer sannsynlig

Grå ulver i Yellowstone infisert med an parasitt kjent som Toxoplasma gondii, var mer sannsynlig å forlate gruppen de ble født inn i, eller bli flokkleder.

- En ulv som er positiv for Toksoplasmose er elleve ganger mer sannsynlig å forlate flokken enn en ulv som er negativ, sier dyrelivsbiolog Kira Cassidy.

De oppsiktsvekkende avsløringene kan være med på å endre forskeres forståelse av ulveflokkens dynamikk, som igjen kan bidra til å forbedre arbeidet med å bevare den viktige arten.

Toksoplasmose er en sykdom forårsaket av parasitten Toxoplasma gondii. Ifølge Veterinærinstituttet er parasitten utbredt hos en rekke pattedyr i Norge, spesielt hos katt og sau.

Ifølge Folkehelseinstituttet er risikofaktorer for smitte med toksoplasmose i Norge følgende:

  • Konsum av rått eller ufullstendig varmebehandlet kjøtt.
  • Konsum av uvaskede grønnsaker, frukt og bær.
  • Direkte kontakt med avføring fra katter.

Flere blir ledere

Atferdsendringer inkludert å ta større risiko, raseri og til og med schizofreni kan være assosiert med T. gondii-infeksjon. Og nå har altså en fersk studie i tidsskriftet Communications Biology bevist at parasitten har effekt på ulver.

Ulvene i Yellowstone nasjonalpark har vært forsket på i en årrekke, blant annet via kameraer, radiosporingshalsbånd og blodprøver. Det er sistnevnte som har identifisert T. gondii-parasitten, som trolig er et resultat av å dele habitat med pumaer.

Cassidy har også uttalt at en smittet ulv var 46 ganger mer sannsynlig for å bli flokkleder.

- Vi antar at det kan være en slags sammenheng mellom dristighet forårsaket av T. Gondii og det å være mer villig til å forlate hjemmeområdet sitt og dra til en annen ulvs territorum, hvor muligheten for å bli drept er større, sier doktorgradsstudent Connor Meyer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer