Kongresshøringen:

Overraskende vending: - Vanskelig å beskrive

Tirsdag holdt granskningskomiteen etter stormingen av kongressen 6. januar en ekstraordinær høring. Der avslørte tidligere Trump-medarbeider Cassidy Hutchinson detaljer fra januardagen som sjokkerte verden.

«SUPERVITNE»: Den tidligere assistenten til Donald Trumps stabssjef, Cassidy Hutchinson, vitner i høringen om angrepet på Kongressen 6. januar 2021. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Komiteen hadde i utgangspunktet tatt en pause på to uker, og det var derfor svært overraskende at de mandag kunngjorde at de ville holde en høring tirsdag kveld norsk tid.

Under tidligere høringer har det blant annet kommet fram at flere av Trumps nære medarbeidere, deriblant justisminister William Barr, gjentatte ganger understreket at valgresultatet korrekt gikk i Joe Bidens favør, og ikke ble «stjålet», slik Donald Trump hele tida har hevdet siden valgnatta.

JOBBET FOR TRUMP: Cassidy Hutchinson vitner i tirsdagens høring. FOTO: REUTERS/Evelyn Hockstein
JOBBET FOR TRUMP: Cassidy Hutchinson vitner i tirsdagens høring. FOTO: REUTERS/Evelyn Hockstein Vis mer

- Følte meg redd

Republikaneren Cassidy Hutchinson var assistenten til Trumps stabssjef da han var president, men er nå kalt inn for å vitne mot den tidligere presidenten.

- Det er vanskelig å beskrive den dagen, svarer Hutchinson når hun blir spurt om å forklare hvordan hun opplevde 6. januar i fjor.

- Jeg hadde hørt om det, men den kvelden (2. januar) var den første kvelden jeg følte meg redd og nervøs for hva som kunne skje 6. januar. Jeg var dypt bekymret hva for hva som ble planlagt.

25 år gamle Hutchinson forteller også om en samtale hun hadde med Rudy Giuliani fire dager før stormingen.

- Jeg fulgte Rudy Guiliani til bilen, og han så på meg og sa: «Er du ikke begeistret for 6. januar? Det blir en stor dag» Jeg spurte hva som skulle skje da, og han svarte: «Vi skal gå til Capitol Hill. Det blir en stor dag. Presidenten kommer til å være der, han kommer til å se mektig ut, snakk med sjefen om det. Han vet om det».

KOAS: Et år har gått siden Trump-tilhengeren stormet den amerikanske kongressen 6. januar 2021. Reporter: Christian Fjermeros / Video: AP Vis mer

Reagerte ikke på våpen-beskjed

Hutchinson sier i sitt vitnesbyrd at Trumps stabsjef, Mark Meadow, mottok informasjon om at flere grupperinger ville ta del i stormingen, og at de var bevæpnet med både pistoler og halvautomatiske rilfer. Denne informasjon skal også ha nådd Trump samme morgen som stormingen.

Ifølge Hutchinson skal Meadow ikke ha reagert på informasjonen.

- Jeg bryr meg ikke om at de har våpen. De er ikke her for å skade meg, skal Trump ha sagt.

Han skal så ha gått enda hardere til verks:

- Fjern de helvetes metalldetektorene, skal den tidligere presidenten ha sagt.

KUN MINUTTER FØR SKANDALEN: Donald Trump holdt en tale bare minuter før tilhengerne hans tok seg inn i kongressen. Foto: REUTERS/Jim Bourg/File Photo
KUN MINUTTER FØR SKANDALEN: Donald Trump holdt en tale bare minuter før tilhengerne hans tok seg inn i kongressen. Foto: REUTERS/Jim Bourg/File Photo Vis mer

- Tok tak i rattet

Hutchinson forteller også at Trump krevde å bli tatt til Capitol etter et arrangement 6. januar og at han forsøkte å ta rattet i limousinen da han ble fortalt at han ikke fikk dra dit.

Ifølge den tidligere Meadows-assistenten skal Trump også ha fått beskjed om at folk som samlet seg ved et kjøpesenter om morgenen 6. januar, hadde med seg våpen, men at han sa til sine tjenestemenn at de skulle «slippe dem inn» så de kunne marsjere til Capitol.

- De er ikke her for å skade meg. Ta de jævla magasinene deres. Slipp inn folkene mine. De kan marsjere til Capitol herfra, skal Trump ha sagt ifølge Hutchinson.

På sitt personlige sosiale medienettverk tirsdag avfeier Trump Hutchinson som en «bløffmaker og en som lekker hemmelig informasjon». Han sier også at han «knapt kjenner dette mennesket».

KRANGEL: På morgenen 6. januar skal tidligere president Donald Trump ha hatt en svært opphetet telefonsamtale med daværende visepresident Mike Pence. Video: AP Vis mer

Mer detaljer

Ekstrahøringen startet klokken 19 norsk tid.

Det er uklart om Hutchinson kan tilføre saken nye bevis, men hennes vitnesbyrd var på forhånd ventet å gi et nytt og mer utfyllende bilde av hvordan situasjonen var rundt Trump både før og etter Kongress-stormingen.

- Vi kalte inn til høringen i lys av spesifikk detaljert informasjon om hva den tidligere presidenten og hans medhjelpere sa og gjorde i de kritiske timene, sa Bennie Thompson, kongressmedlem og leder av granskningskomiteen for Kongress-stormingen, da høringen startet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer