Overrasker ikke Støre

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken kjører sololøp, men det er en underforstått forståelse mellom de to og Jonas Gahr Støre: Det kommer ingen overraskelser.

FOR GOD STEMNING: Flere raser etter at påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre brøt coronareglene under valgvaken torsdag 13. september. Video: NRK Vis mer
Publisert

Ap-lederen holder tett kontakt med sine foretrukne regjeringspartnere.

Som Dagbladet skrev tidligere denne uka, har Støre mobilkontakt med både Vedum og Lysbakken daglig.

Det foregår nå intens posisjonering inn mot eventuelle regjeringsforhandlinger - særlig fra Senterpartiets side.

Ingen overraskelser

Dagbladet vet det likevel er en etablert forståelse om at Vedum ikke skal komme med noen overraskelser når han går til pressen. Dersom Vedum vil komme med noen store hint om partiet vil avvise regjering med SV, så får Jonas Gahr Støre den informasjonen først.

Dette er også en forventning fra Arbeiderpartiets side.

Det gjør også at Senterpartiet har lukket seg og nå er svært ordknappe overfor pressen. Frykten er at det skal komme saker som forstyrrer prosessen som nå pågår mellom de rødgrønne partilederne.

Fortsatt SV-nei

Vedum møtte pressen torsdag i etterkant av Senterpartiets sentralstyremøte der valget ble oppsummert og diskutert.

Vedum slo da fast at Senterpartiet fortsatt ikke vil i regjering med SV og at de fortsatt jobber for en regjering med bare Ap og Sp.

Støre bekrefter overfor Dagbladet at han ikke hadde snakket med Vedum mellom Senterpartiets sentralstyremøte og Vedums pressekonferanse. Men det kom heller ingen overraskelser for Støre og Ap.

Det er en følelse i Arbeiderpartiet at det må modnes i Senterpartiet.

Forståelsesfull Støre

Spørsmålet er om Vedum kan ta Senterpartiet inn i regjering med SV, etter å ha brukt store deler av 2021 på å kategorisk avvise alle andre regjeringer enn en «Sp/Ap-basert regjering».

Støre uttrykker forståelse for at Senterpartiet fortsatt ikke - offisielt - åpner for å gå i forhandlinger med SV.

- Det forstår jeg, det er Senterpartiets utgangspunkt. Vi fortsetter å ha samtaler om disse sakene og det har vi ikke tenkt å forhaste oss med. Vi fortsetter å snakke og har hatt god nytte av de rundene vi har hatt i går og i dag, sier Støre til Dagbladet.

Vedum gjorde i dag et poeng av at det er takket være Senterpartiet at det er grunnlag for et regjeringsskifte.

HJEMMEBESØK: Partileder i SV Audun Lysbakken fikk dette servert da har var hjemme hos Ap-leder Jonas Gahr Støre. Video: Maja Walberg Klev Vis mer

Trygve tellemåte

Han trakk linjene tilbake til 2013 da den forrige rødgrønne regjeringen tapte valget til Erna Solberg (H). Da fikk Arbeiderpartiet og SV til sammen 62 mandater mens Senterpartiet fikk 10.

I 2021 har Ap og SV gått tilbake fra valgnederlaget i 2013 - til 61 mandater. Senterpartiet har på sin side vokst til 28 stortingsrepresentanter.

- Det er Senterpartiets vekst som sikrer et nytt flertall, sa Vedum.

Dette er et kraftig signal fra Senterpartiet inn mot eventuelle forhandlinger, de står vesentlig sterkere enn inngangen til det forrige rødgrønne prosjektet i 2005.

HYGGELIG: SV-leder Audun Lysbakken er torsdag formiddag på et møte hjemme hos Ap-leder Jonas Gahr Støre. Video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet. Vis mer

Ingen fellesmøte - ennå

Vedum forholder seg foreløpig heller ikke til Lysbakken og sier åpent at han ikke har kontakt med SV-lederen.

Støre bekrefter også at det ikke er lagt noen planer om et felles møte.

- Vedum har i alle fall lyst til å møte meg, svarer Støre på spørsmål om han har inntrykk av at Vedum har lyst å møte Lysbakken.

På spørsmål fra pressen om han har kommet noe videre med Vedum hva gjelder SV, svarer Støre følgende:

- Når vi har brukt fem timer sammen, så har vi kommet noe videre. Men det har jeg ikke tenkt å detaljere. Men vi fortsetter å prate og det tror jeg er bra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer