Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Remdesivir:

- Overrasker meg veldig

Leder i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen, sier til Dagbladet at han er overrasket over at USA har godkjent legemiddelet Remdesivir til behandling av de mest alvorlig syke Covid-19-pasientene.

FORSKNINGSLEDER: Forskningsrådet og John-Arne Røttignen leder WHOs globale studie av Remdesivir i behandling av Covid-19. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FORSKNINGSLEDER: Forskningsrådet og John-Arne Røttignen leder WHOs globale studie av Remdesivir i behandling av Covid-19. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Fredag ble det kjent at USA har hastegodkjent Remdesivir til særskilt behandling av de mest alvorlig syke Covid-19-pasientene. USAs fremste smittevernekspert, Anthony Fauci, har uttalt at Remdesivir kan bli standardbehandling av alvorlig Covid-19-sykdom.

- Det overrasker meg veldig at USA har hastegodkjent legemiddelet. Men de har jo også godkjent malariamedisinen uten sikker kunnskap om at den har effekt i behandlingen av Covid-19.

- FDA (U.S Food and Drug Administration journ.anm.) pleier å være strenge og kreve god dokumentasjon, så det er overraskende, sier John-Arne Røttingen til Dagbladet.

Han er leder i Forskningsrådet, som leder den globale WHO-studien av Remdesivir til behandling av Covid-19.

- Er det en desperat handling?

- Det er klart at pandemien har skapt store utfordringer i USA, og at det fører til at ønsket om å ha legemidler tilgjengelig er mye større. Det er nok et økt press for å finne legemidler til behandling av Covid-19.

DANS: Liverpool-profil Alex Oxlade-Chamberlain og kjæresten Perrie Edwards har delt en video fra deres frivillige hjemmekarantene. Slik ser det ut. Vis mer

Skeptiske

Det knyttes stor optimisme til legemiddelet Remdesivirs effekt i behandlingen av Covid-19. Men ekspertene som Dagbladet har snakket med, forholder seg skeptiske inntil videre.

Nylig publiserte amerikanske National Institute of Health (NIH) en pressemelding om nye studie som indikerer at Covid-19-pasienter som fikk Remdesivir hadde 31 prosent raskere restitusjonstid.

Det anerkjente tidsskriftet The Lancet har nylig publisert en kinesisk studie som derimot viser at legemiddelet ikke hadde noen effekt.

- Resultatene som NIH foreløpig har publisert, er lovende. Men vi ønsker å se mye grundigere på resultatene. Det må foreligge vesentlig bedre data om hvilken effekt Remdesivir har før man kan foreta en grundig vurdering, sier Røttingen i Forskningsrådet.

- Jeg er moderat optimistisk, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, til Dagbladet.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Undersøker rådata

Läkemedelsverket studerer rådata om Remdesivir sammen med tyske myndigheter. Sammen har de fått ansvaret for å fatte en beslutning om bruken av legemiddelet på vegne av hele EU.

Også Norge vil omfattes av beslutningen, opplyser sjef for Läkemedelsverkets infeksjonsavdeling, Charlotta Bergquist, til Dagbladet.

- Hva vil denne godkjenningen omfatte?

- Det er det vanskelig å svare på. Det er ikke sikkert at det vil bli noen godkjenning i det hele tatt. Samtidig er det for tidlig å si hvilken pasientgruppe en eventuell godkjenning skal omfatte. Enkelt og greit må det vurderes først.

- Er dere optimistiske?

- Det er et komplekst spørsmål, og det er ikke krystallklart hva dataene viser. Det kommer til å komme mer data, så vi får se, sier hun.

Krisegodkjenning

En ordinær godkjenning av et legemiddel foretas av europeiske legemiddelmyndigheter, opplyser Steinar Madsen i Legemiddelverket. Dette gjelder for alle europeiske land.

Men hvert enkelt land kan også gi en midlertidig godkjenning av et legemiddel i en krisesituasjon.

- På samme måte har vi godkjent at man i forskningssammenheng bruker Remdesivir som behandling mot Covid-19 i Norge.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Advarer

Remdesivir testes ut på norske pasienter ved Oslo universitetssykehus og Haukeland universitetssykehus. Dette i forbindelse med den norske delen av den globale studien av legemiddelet.

- Vil en slik godkjenning gi svært begrenset bruk av legemiddelet?

- Det er opp til sykehusene hvordan de vil bruke legemiddelet, sier Madsen og følger opp:

- Det er veldig viktig at man ikke begynner med omfattende bruk av Remdesivir til behandling av pasienter med Covid-19 utenfor de kliniske studiene. Dette fordi det vil kunne ødelegge forskningsresultatene. Nå trenger vi førsteklasses studier, som gir oss sikre svar.

Røttingen advarer også om for omfattende bruk av legemiddelet, for tidlig.

- Dersom Remdesivir tas i bruk som standard behandling for tidlig, frykter vi at man aldri vil få full kunnskap om hvilken effekt det har i behandlingen av Covid-19. Man vil dermed risikere å bruke ressurser på et legemiddel med marginal effekt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!