Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overrasket alle i Krekar-saken

Full forvirring da tidligere Frp-nestleder Per Sandberg dukker plutselig opp i retten.

VITNE: Per Sandberg dukket opp utenfor rettsak 127 for å vitne i Krekar-saken. Vis mer

Tidligere Frp-nestleder og fungerende justisminister Per Sandberg dukket ut av det blå opp i rettssaken mot mulla Krekar i dag.

Sandberg var ikke oppført på vitnelista som Oslo tingrett mottok i går. Det var heller ikke signalisert at han skulle komme hit, men like før 09.30 i dag, sto han plutselig på gangen utenfor sal 127.

Se videointervju med Sanbderg øverst i saken!

SKAL FORKLARE SEG: Mulla Kreka får tre timer til å forklare seg i retten tirsdag. Ifølge forsvarer Brynjar Meling kunne klienten hans holdt på mye lenger. Video: Per Ervland. Vis mer

Full forvirring

Da skulle hans tidligere Frp-kollega Vidar Brein-Karlsen inn og vitne. Samtidig skapte Sandberg oppstyr på gangen da han blant annet la ut en selfie utenfor rettssalen på Facebook.

Sandbergs oppmøte kom mer overraskende på Krekars advokat Brynjar Meling enn på noen andre.

Da Meling skulle ut og hente nestemann oppført på vitnelista, en Fredrikstad-bosatt mann i 40-åra som er dømt for terrorforbund med Krekar i Italia, oppdaget han plutselig den tidligere Frp-profilen på gangen.

- Jøss, er du her, sa Meling ut døra da han så Sandberg, som nettopp hadde blitt intervjuet av Dagbladet.

- Ja, vil du ikke ha meg her likevel? sa Sandberg, i sitt sedvanlige gode lynne.

- Bardus

Meling innrømmet at han var forvirret, og opplyste for retten at han hadde fått beskjed om at Sandberg ikke skulle kommer.

- Det kom litt bardus på meg, sier den profilerte forsvarsadvokaten.

Også PST-politiadvokat Per Niklas Hafsmoe forteller at Sandberg ikke hadde svart på stevningen fra retten.

Sandberg måtte likevel vente på gangen, da Meling bestemte seg for å føre Krekars meddømte som vitne først.

Sandberg ble stevnet over telefonen av PST i forrige uke, men mottok først stevningsbrevet i går. Dermed kjørte han den over 4,5 timers lange kjøreturen hjemme fra Mandal for å komme til Oslo tingrett i dag.

Rundt 10.45 kom advokat Brynjar Meling ut i gangen hvorpå han og Sandberg ga hverandre en god kled. Meling ga samtidig beskjed om at det ikke var behov for Sandberg.

Sendt hjem

- Jeg går herfra med uforrettet sak. Jeg får gjøre unna litt juleshopping eller ta en tur på byen, sier Sandberg.

Han benyttet samtidig anledningen til å ta et oppgjør med Krekar-saken.

- Det er en farse, et hån mot det norske folk. Han har holdt på i over 20 år og spilt ludo med det norske rettsvesenet. Folk har vel gitt opp å få ham ut, men jeg håper fortsatt det kan bli en løsning og at han blir sendt til Italia, sier den tidligere Frp-toppen.

Ny runde

Rettsstriden om kontroversielle Krekars framtid er på sin siste dag i Oslo tingrett i dag. Krekar ble i sommer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Italia og har selv fått tre timer til å forklare seg i løpet av rettsdagen i dag.

63-åringen har anket dommen, som ble avsagt uten at han var til stede. Italienske myndigheter, som mener at Krekar grunnla og leder terrorgruppa Rawti Shax, vil ha ham straffeforfulgt der.

Oslo tingrett skal vurdere om vilkårene for utlevering er til stede, og avgjørelsen derfra kan ankes videre.

Krekar var gjennom nøyaktig samme runde i 2016 i både tingretten, lagmannsretten, og Høyesterett da han sto som tiltalt i terrorsaken i Italia.

Norske domstoler fant at Krekar kunne utleveres, men plutselig ble begjæringen trukket og en ny sak er nå i gang.

Krekars forsvar bygger i stor grad på at de ikke mener Rawti Shax er en terrororganisasjon og at prosessen med å få ham til Italia er et politisk spill ledet an av det Frp-styrte justisdepartementet. Derfor er Sandberg og tidligere statssekretær Brein-Karlsen kalt inn som vitne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media