Overrasket alle på klimamøte

USAs president, Donald Trump, dukket plutselig og uventet opp på klimatoppmøtet i FN.

OVERRASKELSESBESØK: USAs president, Donald Trump, på uventet besøk under FNs klimatoppmøte i New York. Han deltok i cirka ti minutter. Foto: Ludovic MARIN / AFP
OVERRASKELSESBESØK: USAs president, Donald Trump, på uventet besøk under FNs klimatoppmøte i New York. Han deltok i cirka ti minutter. Foto: Ludovic MARIN / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Store deler av verdens statsledere er samlet i New York under den årlige FN-toppuka. Uka startet i dag med et stort klimatoppmøte hvor blant annet svenske Greta Thunberg holdt et svært følelsesladd innlegg.

- Hvordan våger dere! Vi kommer aldri til å tilgi dere. Vi kommer ikke til å la dere slippe unna med dette, sa Thunberg til verdenslederne med en stemme som dirret av sinne og med tårer i øynene.

For et par uker siden kom hun seilende til New York for å unngå å bruke fly. Hun mener dagens ledere skyver ansvaret over på framtidige generasjoner.

I TÅRER: Under et panel i forbindelse med åpningen av FNs Global Climate Action Summit, ente aktivist Gretha Tunberg i tårer under en emosjonell appell. Video: Ap Vis mer

Uventet besøk

Møtet er et neste steg etter den globale Paris-avtalen, som Trump har trukket USA ut av. Presidenten har også tidligere beskrevet ideen om menneskeskapte klimaendringer som en «bløff» som er diktet opp av Kina.

På forhånd hadde han også signalisert at han ikke kom til å delta, men mandag morgen kom pressetalspersonen hans med nye toner.

- Timeplanen hans forandrer seg alltid, men det ville ikke overraske meg om han stakk innom, sa Stephanie Grisham til Fox News.

Likevel overrasket han de fleste da han dukke topp i møtet som holdes i salen til FNs generalforsamling. Han satte seg ned ved siden av USAs FN-ambassadør, Kelly Craft, og visepresident Mike Pence. Der ble han sittende i ti minutter før han forlot møtet for å gå til sitt eget FN-arrangement som handler om religionsfrihet.

Statsminister Erna Solberg deltar selv på klimatoppmøtet. Hun var imidlertid opptatt i et bilateralt møte med Senegal da USAs president dukket opp.

- Leit

På forhånd sa hun til Dagbladet at det ikke var unaturlig at Trump ikke dukket opp ettersom han allerede har trukket USA ut av Paris-avtalen.

- Men jeg synes det er leit. Jeg synes USA skulle vært med. Jeg synes det er viktig at en så stor økonomi som USA burde bidratt, sier Solberg.

Statsministeren er samtidig kritisk til utviklingen i USA under Trump.

- Selv om det skjer mye i delstater og selskaper i USA, så ser vi at de åpner flere energiområder som gjør at det går litt feil vei nå. Vi håper selvfølgelig at de kommer tilbake og ser at kortsiktige interesser bør vike for de langsiktige globale utfordringene vi har. USA merker også klimaendringene, sier Solberg til Dagbladet.

Samtidig hyller hun den svenske 16-åringen Greta Thunberg. For om lag ett år siden startet hun en ensom klimastreik. Nå er hun blitt en frontfigur i klimakampen. Under FN-toppmøtet er hun blitt en stor helt og spiller en hovedrolle.

- Hun har betydd mye for ungdoms engasjement. De har fått sin egen helt eller talsperson. Yngre generasjoner ser at det finnes en som kan møte verdensledere og snakke tydelig. Det betyr mye ungdoms engasjement. Det gir en stemme til utålmodigheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer