Kamala Harris

Overrasket av «julegave»: - Ondskap

Den politiske innvandringsdebatten i USA tilspisser seg. På selveste julaften ble tre fullastede busser med migranter sluppet av utenfor hjemmet til visepresident Kamala Harris.

FÅR KRITIKK: Visepresident Kamala Harris og president Joe Biden er under stadige angrep fra Det republikanske partiet for sin håndtering av den ulovlige innvandringen til USA. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster, File
FÅR KRITIKK: Visepresident Kamala Harris og president Joe Biden er under stadige angrep fra Det republikanske partiet for sin håndtering av den ulovlige innvandringen til USA. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster, File Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skriver blant andre The Guardian.

De mellom 110 og 130 migrantene fra Mellom- og Sør-Amerika, inkludert familier med barn, var fordelt på tre busser.

Seint på kvelden 24. desember ble de sluppet av i kulden utenfor boligen til USAs visepresident, Kamala Harris, i Washington D.C.

Ifølge avisa ble bussene etter alt å dømme sendt fra Texas, som ledd i en pågående politisk konflikt om landets innvandringspolitikk. Det bekrefter også nødhjelpsorganisasjonen SAMU First Response, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Administrerende direktør for organisasjonen, Tatiana Laborde, sier at de ble plassert på bussene av lokale myndigheter i Texas.

- Det at Abbott (republikanernes Texas-guvernør Greg Abbott, journ.anm.) fortsetter med å sende folk hit, seint på kvelden julaften når det er så kaldt, avslører virkelig ondskapen som ligger bak, sier Amy Fischer, en frivillig tilknyttet en hjelpeorganisasjon for migranter, ifølge The Guardian.

FRA VENEZUELA: Migrantene ble etter å ha blitt sluppet av ved boligen til Harris i Washington kjørt til en lokal kirke, der de ble tatt vare på av frivillige. Foto: Stefani Reynolds / AFP
FRA VENEZUELA: Migrantene ble etter å ha blitt sluppet av ved boligen til Harris i Washington kjørt til en lokal kirke, der de ble tatt vare på av frivillige. Foto: Stefani Reynolds / AFP Vis mer

Bratt økning

Den politiske debatten om USAs innvandringspolitikk har spisset seg til den siste tida.

Forrige uke besluttet Høyesterett å utsette utløpsdatoen for en regel som ble iverksatt under Trump-administrasjonen.

Den såkalte Title 42 har gjort det mulig for grensevakter å sende bort migranter på stedet uten at de har fått søke asyl. Nå er regelens framtid oppe i lufta, etter at en føderal ankedommer ga en gruppe migranter medhold i at den ikke var godt nok hjemlet i loven.

Lokale politikere har advart om at en oppheving av denne regelen vil føre til en bratt økning i antall mennesker som ankommer grensa.

FRA GRENSA: 12. desember publiserte grensemyndighetene i El Paso i Texas en rekke bilder på Facebook fra grensa, der de advarer om en økning i antall ulovlige grensepasseringer. Foto: US Border Patrol El Paso Sector
FRA GRENSA: 12. desember publiserte grensemyndighetene i El Paso i Texas en rekke bilder på Facebook fra grensa, der de advarer om en økning i antall ulovlige grensepasseringer. Foto: US Border Patrol El Paso Sector Vis mer

Ifølge The Guardian var det nettopp det som skjedde noen dager før loven utgikk, og grensebyen El Paso i delstaten Texas så seg nødt til å erklære unntakstilstand.

Krever handling fra Biden

Harris' politiske motstandere mener den sittende administrasjonen mislykkes i å ivareta sikkerheten langs grensa.

«Du og din administrasjon må slutte å ljuge om at grensa er trygg og heller umiddelbart sette inn føderale ressurser for å adressere de forferdelige problemene du har skapt», skrev Texas-guvernøren i et brev til president Joe Biden forrige uke, skriver avisa videre.

Abbott ba samtidig Biden om å «sikre den sørlige grensa før flere uskyldige liv går tapt».

ANGREPET: Fredag 28.oktober ble ektemannen til Nancy Pelosi, lederen for Representantenes hus i USA, angrepet og slått med hammer i parets hjem. Dette sier president Joe Biden om angrepet. Video: AP. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har guvernøren foreløpig ikke bekreftet at det var hans delstat som sto bak transporteringen av migrantene til Harris' hjem.

En uttalelse fra Biden-administrasjonen søndag fastslo imidlertid at Abbott «etterlot barn i grøftekanten på julaften, mens det var minusgrader ute, uten å koordinere med føderale eller lokale myndigheter».

«(...) dette politiske spillet gjør ingenting annet enn å sette liv i fare», sier blant annet talsperson Abdullah Hasan i uttalelsen.

BITENDE KULDE: Migranter, størsteparten av dem fra Venezuela, forsøker å varme seg på gata i grensebyen El Paso i Texas. Bildet er tatt 23. desember. Foto: REUTERS/Jose Luis Gonzalez
BITENDE KULDE: Migranter, størsteparten av dem fra Venezuela, forsøker å varme seg på gata i grensebyen El Paso i Texas. Bildet er tatt 23. desember. Foto: REUTERS/Jose Luis Gonzalez Vis mer

Det er ikke første gang presidentens politiske motstandere arrangerer denne typen transport.

Abbott har tidligere busset 14 000 migranter til storbyer i andre delstater. Både Florida-guvernør Ron DeSantis og Arizona-guvernør Doug Ducey har begge transportert migranter til demokratstyrte byer.

Ny rekord

Som et svar på kritikken gikk Sikkerhetsdepartementet ut samme dag, altså julaften, og forsikret at de vil fortsette å «håndheve våre innvandrings- og helselover».

Departementet advarte om at enhver som forsøker å ta seg forbi grensa uten godkjenning vil bli utvist fra landet.

STRØMMER TIL: Et titalls migranter tilbringer natta i Ciudad Juarez, ved et av gjerdene langs grensa til USA. Foto: John Moore/Getty Images/AFP
STRØMMER TIL: Et titalls migranter tilbringer natta i Ciudad Juarez, ved et av gjerdene langs grensa til USA. Foto: John Moore/Getty Images/AFP Vis mer

Det er kanskje ikke så rart at innvandring er en het politisk potet i USA om dagen.

Forrige fredag opplyste landets toll- og grensemyndigheter at totalt 233 740 migranter ankom grensa i november - det høyeste tallet noensinne registrert for måneden.

Grensekontrollen ved El Paso publiserte 12. desember et innlegg på Facebook, hvor de skrev at det i helga som gikk ble registrert nær 2500 daglige ulovlige grensepasseringer.

RETTELSE: I en tidligere utgave av denne artikkelen sto det at Høyesterett hadde midlertidig opphevet regelen Title 42. Det riktige er at de har utsatt utløpsdatoen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer