Regjeringskrise i Sverige

Overrasket ekspertene: - Harde tak

Midt under søknadsprosessen til Nato står Sverige på randen av regjeringskrise. Etter en uventet vending fra statsminister Magdalena Andersson, tror ekspertene nå at hun vil ofre sin justis- og innenriksminister.

ENDRET TONE: Sveriges statsminister Magdalena Andersson er under hardt press, etter en mistillitsforslag mot justis- og innenriksminister Morgan Johansson. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB
ENDRET TONE: Sveriges statsminister Magdalena Andersson er under hardt press, etter en mistillitsforslag mot justis- og innenriksminister Morgan Johansson. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB Vis mer
Publisert

Sverige har hatt fire regjeringer siden valget i 2018.

Under 100 dager før årets valg, midt under søknadsprosessen om Nato-medlemskap, er det igjen fullt politisk drama i Riksdagen.

Før helga truet statsminister Magdalena Andersson med at regjeringen ville gå av, dersom justis- og innenriksminister Morgan Johansson felles i en mistillitsvotering som skal avholdes tirsdag.

Under søndagens partilederdebatt på TV4 endret statsministeren toneleie - til ekspertenes forbløffelse.

Flere tror nå at justis- og innenriksministeren vil bli oppfordret til å kaste inn håndkledet allerede før tirsdagens votering.

SØKER: 17. mai ble det klart at Sverige søker om Nato-medlemskap. Dette gjenstår for at det skal bli en realitet. Video: Dagbladet TV Vis mer

Professor: - Harde tak

Mistillitsforslaget mot Morgan Johansson ble fremmet forrige uke av Sverigedemokratene, som mener han skjøtter oppdraget sitt for dårlig, hva gjelder bekjempelse av gjenkriminalitet.

Forslaget støttes av Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna. Centerpartiet stiller seg bak statsråden.

Få dager etter at hun gjorde det klart at et flertall for mistillit til justis- og innenriksministeren vil føre til en regjeringskrise, tror flere eksperter at statsministeren nå revurderer om hele regjeringen står på spill.

Det skjer etter at Kristdemokratenes leder Ebba Busch, på direktesendt tv, lovet å ikke fremme flere mistillitsforslag før valget, dersom Johansson går av.

- Jeg skal tenke nøye gjennom det Ebba Busch sier. Hvordan skal vi agere best mulig i denne situasjonen? Det gjør selvsagt at jeg må tenke på tilbudet, svarte Andersson.

Ifølge Expressens opplysninger skal tilbudet ha kommet uventet på statsministeren. Svaret tolkes som at hun åpnet for å avsette sin egen minister - uten å selv gå av.

- At det ikke har kommet lengre, at de står på sending og snakker om dette, sier noe om at det er harde tak nå. De snakker ikke med hverandre, sier professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet, Mikael Gilljam, til avisa.

Ifølge dosent i statsvitenskap ved Umeå universitet, Magnus Blomgren, er ingen partier tjent med en regjeringskrise.

- Jeg ser for meg at statsministeren må gjøre noe. Da er det i så fall å be ham gå, sier han til samme avis.

Får konsekvenser i Nato-prosessen

Én person kan fortsatt frede Morgan Johanssons ministerpost: Den uavhengige svensk-kurdiske politikeren Amineh Kakabaveh.

Enkelte tror at regjeringen vil gjøre et siste forsøk på å blidgjøre henne.

Det kan i så fall få konsekvenser for forhandlingene med Tyrkia om et svensk Nato-medlemskap.

Kakabaveh har tidligere uttalt til Dagbladet at hun frykter at Sverige vil gjøre alt for å bli med i forsvarsalliansen, og at de dermed vil bøye av for kravene til den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.

Fredag varslet den uavhengige politikeren at hun vil sørge for å felle justis- og innenriksministeren, dersom regjeringen ikke gir løfter om at Sverige vil opprettholde forbudet mot våpeneksport til Tyrkia og unnlater å terrorstemple flere kurdiske grupper.

Dermed ber hun i realiteten regjeringen si nei til kravene som Tyrkia stiller for å slippe Sverige inn i Nato.

Ifølge SVTs politiske kommentator Mats Knutson kan regjeringen bli nødt til å velge mellom støtte fra Kakabaveh og Tyrkia.

- Dette har allerede fått konsekvenser for Nato-søknaden, men det kan også påvirke den svenske troverdigheten i de forhandlingene som pågår i Nato-prosessen, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer