To nordmenn savnet etter flystyrt i Nederland:

Overrasket: - Ingen har sett noe

Søket etter en norsk far og sønn i Europas største havn fortsetter. En direktør er overrasket over at det ikke er noen vitner til ulykken.

SAVNET: To personer er fremdeles savnet etter at et fly som tok av fra Bergen styrtet i havneområdene i den nederlandske byen Rotterdam søndag. Vis mer
Publisert

HOEK VAN HOLLAND (Dagbladet): I Europas største havn i Rotterdam i Nederland pågår det nå en leteaksjon etter en far og en sønn fra Bergen.

Like før klokka 19 onsdag kveld melder Bergensavisen at søket er avsluttet for dagen.

De er fremdeles savnet etter at et småfly tok av fra Bergen søndag morgen og angivelig har styrtet i havneområdene Hoek van Holland.

Det var en patruljebåt som fant en flyvinge i en avstikker til hovedkanalen Caland søndag kveld. Funnet ble rapportert som mistenkelig – og det ble satt i gang en stor leteaksjon.

STOR LETEAKSJON: Det var i hvert fall sju båter på Calandkanalen ved Hoek van Holland i Nederland som søkte etter de to nordmennene som er savnet søndag kveld. Foto: tipser
STOR LETEAKSJON: Det var i hvert fall sju båter på Calandkanalen ved Hoek van Holland i Nederland som søkte etter de to nordmennene som er savnet søndag kveld. Foto: tipser Vis mer

Direktør for Atlanterhavsmurmuseet, Cor Quist, er «veldig overrasket» over at det ikke skal ha vært noen vitner til flystyrten.

Atlanterhavsmurmuseet ligger rett ved inngangen til Rotterdam-havna og har full oversikt over innkommende trafikk.

- Det er så merkelig at ingen har sett noe, det er fullt av kameraer langs havna og det er et kontrollsenter som har oversikt over innkommende trafikk her, sier han til Dagbladet.

Han var på jobb på museet søndag ettermiddag - og forteller at verken han eller kollegaen hans så noe.

Dårlig sikt

Det regnet kraftig og sikten var ekstremt dårlig søndag, opplyser daglig leder på kontrollsenteret for havna i Rotterdam, Jan Kunst, til Dagbladet. Flyet ble heller ikke oppdaget på radaren til kontrollsenteret.

- Vi har oversikt over alle båtene som kommer inn, og kan se fly som flyr lavt i området. Men flyet kom ikke opp på radaren vår, sier han.

KONTROLLSENTERET: Havna i Rotterdam har rundt 120 000 passerende båter og skip i året og kontrollsenteret overvåker den 24 timer i døgnet. Likevel ble ikke flyet med den norske faren og sønnen oppdaget. Foto: Kaja Storrøsten / Dagbladet
KONTROLLSENTERET: Havna i Rotterdam har rundt 120 000 passerende båter og skip i året og kontrollsenteret overvåker den 24 timer i døgnet. Likevel ble ikke flyet med den norske faren og sønnen oppdaget. Foto: Kaja Storrøsten / Dagbladet Vis mer

Kunst har jobbet på kontrollsenteret i 30 år – og dette er andre gang det har skjedd en flystyrt i havneområdet. Den gangen forsvant flyet også fra radaren, men ble funnet på land i nærheten.

- Sterk strøm

Det var i avstikkeren Beerkanalen flydelen ble funnet – der store tankskip som frakter olje- og gass fortøyer. Det som kan forklare at flyvingen ikke ble funnet i kanalen eller på havet er den sterke strømmen i kanalen.

- Dersom noe forsvinner popper det som regel opp ei uke etter i sentrum av Rotterdam eller på en strand, sier en daglig leder, Jan Kunst, ved kontrollsenteret i havna i Rotterdam til Dagbladet.

Søndag ble det sendt ut sju politi- og patruljebåter for å søke området. Båtene kjørte sammen i bredden for å dekke et størst mulig område, forteller han.

LOSBÅTER: En eller flere av disse båtene var med på leteaksjonen søndag. Foto: Kaja Storrøsten / Dagbladet
LOSBÅTER: En eller flere av disse båtene var med på leteaksjonen søndag. Foto: Kaja Storrøsten / Dagbladet Vis mer

- Fortsatt håp

Søket etter de to nordmennene fortsatte onsdag, bekrefter talsperson for nasjonale politimyndigheter i Nederland, Therese Ariaans, overfor Dagbladet.

Søket foregår i hovedsak med bruk av sonar-båter, for å avdekke uregelmessigheter på bunnen.

- Vi har fortsatt håp om å finne både personene og vraket. Det er fryktelig for deres pårørende å ikke vite hvor de er og hva som har skjedd, sier Ariaans.

Hun omtaler søkeforholdene som krevende.

- Været er ok, men vannet er svært dypt og strømmen er sterk. Det gjør det vanskelig å holde sonaren stabil.

Ingen tydelig teori

Vest politidistrikt bistår nederlandsk politi med å varsle og ivareta pårørende, men det er nederlandske myndigheter som har ansvaret for å etterforske ulykken.

Per nå har politiet ingen tydelig teori om hva som kan ha skjedd.

- Vi jobber med mange hypoteser og scenarioer, og prøver nå å legge sammen alle brikkene, sier Ariaans.

Foreløpig er det meldt om svært få - om noen - vitner i saken.

- Det er en av tingene som gjør etterforskningen krevende. Vi har bedt folk om å ta kontakt om de har sett eller hørt noe - foreløpig uten resultater. Det er et avsidesliggende område, og på grunn av det dårlige været, var det trolig ikke mange vitner til hendelsen, sier talspersonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer