Overrasket med rentekutt

Den amerikanske sentralbanken kuttet i dag renta med et halvt prosentpoeng til 4,5 prosent. Amerikanske og europeiske aksjer spratt i været.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På New York-børsen steg teknologiindeksen Nasdaq umiddelbart opp til over 2.000 poeng. Så høyt har ikke Nasdaq vært på over to måneder.

Også aksjene på industriindeksen Dow Jones fikk et kraftig løft, og steg med over 2 prosent de første minuttene etter det overraskende rentekuttet, som er det fjerde i år.

Det var ventet at et nytt kutt ville komme, men ikke før i mai. At kuttene er kommet så tett som de har gjort siden nyttår, viser hvor alvorlig sentralbanksjef Alan Greenspan ser på utviklingen både i den amerikanske og den globale økonomien.

Gleden smittet også over til europeiske børser, som reagerte med sterk oppgang, og på London-børsen steg teknologiindeksen DJ Stoxx med hele 11,3 prosent.

Store aksjer som Nokia, Ericsson, Marconi, Philips og Alcatel gikk fram med tosifrede tall. Rentereduksjonen ble vedtatt utenom Federal Reserves faste møter, og er gjort for å stimulere den amerikanske økonomien.

Sist sentralbanken kuttet renten utenom de faste møtene var 3. januar i år. Neste kutt kom 20. mars og var ventet. Den gangen hadde aksjemarkedet forventet en større reduksjon, og senkningen på 0,5 prosentpoeng til 5 prosent ble mottatt med skuffelse.

Onsdagens rentekutt var ikke varslet på noen måte, og kom som et gledessjokk på aksjehandlerne på Wall Street. Analytikere regner med at det amerikanske kuttet vil legge press på den europeiske sentralbanken, der renten ligger på 5,5 prosent.

(NTB)

SPENT: Nå venter sentralbanksjef Alan Greenspan i spening på om rentekuttet vil ha den den ønskede effekten på den amerikanske og den globale økonomien.<p> Foto: SCANPIX/REUTERS