Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Overrasket og sjokkert

Flere i helse- og omsorgskomiteen sterkt mot Frps ja til aktiv dødshjelp.

STERK MOTSTANDER: KRFs Laila Dåvøy er blant dem som har reagert sterkest på FrPs forslag om aktiv dødshjelp.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
STERK MOTSTANDER: KRFs Laila Dåvøy er blant dem som har reagert sterkest på FrPs forslag om aktiv dødshjelp. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Fremskrittspartiets landsmøte gikk i ettermiddag inn for, som første parti i Norge, å tillate aktiv dødshjelp. 131 av de 235 delegatene fulgte dissensen fra Fpu. Både leder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg støttet dissensen.

Ove A. Vanebo, leder i Fremskrittspartiets ungdom, sitter i programkomiteen og har vært en pådriver for dissensen som i dag fikk støtte.

- Jeg er en tilhenger av å tillate aktiv dødshjelp. Tida er moden for en skikkelig debatt, og jeg mener Fremskrittspartiet bør være i front på dette spørsmålet i Norge, sier Vanebo til Dagbladet.

En av dem som reagerte sterkest på forslaget da det ble fremmet av FpU, var stortingsrepresentant for KrF og medlem av helse- og omsorgskomiteen Laila Dåvøy.

- Jeg er mildt sagt overrasket og sjokkert over at de vil gå inn for aktiv dødshjelp. Men dette føyer seg inn i den liberale politikken Frp har ført i verdispørsmål, blant annet knyttet til bioteknologiloven, sier Dåvøy til Dagbladet.

- Enormt skritt å ta
Frp har gått inn for å bare tillate aktiv dødshjelp i noen få situasjoner, men Dåvøy mener denne formuleringen ikke har noen betydning

- De sier så klart at de vil ha restriksjoner, men hvem skal definere grensene, og hvordan? Det blir ingen vei tilbake, og vil bli mer og mer liberalt. Den er et enormt skritt å ta, og det er feil vei å gå etter min mening, sier Dåvøy.

Dåvøy er også bekymret for signaleffekten det har å ønske aktiv dødshjelp.

- Både dødssyke mennesker og sterkt pleietrengende kan føle seg til byrde for samfunnet. Jeg er meget skuffet, sier Dåvøy.

- Rokker ved grunnleggende verdier
Også flere av stortingsrepresentantene i helse- og omsorgskomiteen mener forslaget er med på å flytte grenser som ikke bør bli flyttet.

- Dette er sterkt beklagelig, og det rokker ved grunnleggende verdier. Selv om Frp sier det skal være på bestemte vilkår, må vi heller sørge for god omsorg og aktiv livshjelp, sier Sonja Irene Sjøli, Høyres representant i helse- og omsorgskomiteen, til Dagbladet.

Sjøli mener tilbudet for alvorlig syke er mangelfullt i dag, men Høyre vil heller gå inn for tilbud som flere hospits og flere tilbud for smertelindring ved livets slutt.

- Dette flytter noen grenser, og hvor skal grensen gå, spør Sjøli.

- Forferdelig
Også lege og SVs representant i helse- og omsorgskomiteen, Olav Gunnar Ballo, synes forslaget gir et signal om at livet skal kvalitetsstemples. Han mener det kan legge press på eldre og syke som ikke vil være til byrde.

STEMTE: Fpu sitt forslag om å åpne for aktiv dødshjelp, gikk gjennom på landsmøtet til Fremskrittspartiet i dag. Siv Jensen og Per Sandberg var blant de som støttet dissensen fra Fpu. Foto: NINA HANSEN
STEMTE: Fpu sitt forslag om å åpne for aktiv dødshjelp, gikk gjennom på landsmøtet til Fremskrittspartiet i dag. Siv Jensen og Per Sandberg var blant de som støttet dissensen fra Fpu. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Jeg synes dette er helt forferdelig. Det å ta liv er det motsatte av det helsepersonell skal drive med. Erfaringer fra andre land viser også at aktiv dødshjelp har ført til at respekten for liv avtar, sier han, og trekker fram at flere barn med ryggmargsbrokk har fått avsluttet livet i Nederland.

- Det er tankevekkende at det er velferdsstater med god økonomi som vurderer dette, og ikke fattige land, sier han til Dagbladet.

Senterpartiets nestleder og medlem av helse- og omsorgskomiteen Trygve Slagsvold Vedum reagerer også sterkt på vedtaket, som han overfor NTB karakteriserer som farlig.

- Dette er en enorm grense å tre over, i forhold til prinsippet om at livet er ukrenkelig. Fra andre land er det erfaringer med at dette skaper et stort press fra pårørende, og jeg er redd for det, sier Vedum til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media