Overrasket over at Breiviks video ikke ble vist

- Den eneste som ble berørt av dette var tiltalte selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Generalsekretær i Norsk redaktørforening, Nils E. Øy, ble intervjuet av Martine Aurdal i Dagbladets tv-studio i dag.

Han har sittet i pressesenteret i tinghuset under første dag av rettsaken mot Anders Behring Breivik, og fikk se videoen som norske medier valgte og ikke vise.

- Patetisk Øy mente at innholdet i seg selv ikke var problematisk:

- Den eneste som ble berørt var Breivik, han gråt merkelig nok. Ellers er filmen tilgjengelig på nettet, og har vært det lenge. Jeg er forbauset over at norske medier ikke viste den.

Generalsekretæren mener at filmen burde blitt vist sammen med tiltaltes reaksjoner:

- Det er illustrerende når han sitter der uten å fortrekke en mine når han hører beskrivelsen på alle de bestialske drapene han har gjort, og ikke lar seg berøre av det. Men, han begynner og gråte når han ser noen gamle tempelriddere på noen malerier på videoen sin. Det var patetisk.

Ønsket å vise hans forklaring Norsk redaktørforening har i tiden fram mot rettsaken ønsket at Breiviks forklaringer og skulle bli videosendt. Dette fordi det ikke er noen tvil om skyldsspørsmålet, men et spørsmål om han er tilregnelig eller ikke.

- Det interessante er ikke bare hans muntlige forklaring, men også hans framtoning, hvordan han opptrer i retten, som vi mener at er viktig at publikum får se.

Øy mener og at dette er av generell interesse for folk, også fordi det er begrenset hvor mange som kan komme inn i rettsalene landet rundt:

- Selv om mange er lei av saken, er det nok mange som skulle sett forklaringen han skal gi. Derfor mener vi at det må være riktig å vise de delene av forklaringen som ikke går direkte inn på drapshandlingene.

Balansert dekning Når det gjelder dekningen av rettsaken, mener Øy at norsk presse er godt forberedt.

- Norske pressefolk er vant til bestialske saker, og vet hvor grensen går. Det er vanlig at norsk presse skåner for de verste detaljer, særlig der barn er involvert, eksempelvis Baneheia- og Alvdal-sakene.

Det derimot Øy tror vil være en utfordring for pressen, er de som har lagt opp til store ambisiøse dekninger, og vil dekke tett under hele rettsaken.

Her frykter Øy det kan bli for mye detaljer.

- Risikoen er at noe kan bli bisarr og uetisk.

Terrorfri sone Dagbladet har i dag lansert en alternativ førsteside, hvor leserne kan velge om de vil prioritere dekningen av rettsaken eller ikke.

Dette syns Øy er en god idé:

- Jeg har visstnok fått kritikk av en kollega at det er redaktørens abdikasjon fra sin rolle som for å redigere, men jeg syns at den bare er et ytterligere hjelpemidel til leserne til å prioritere det de ønsker. Det er lesernes rett. Kan man bruke en sånn knapp til  å velge bort et tema man helt klart har motforestillinger til, så må det være helt greit.