Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Overrasket over at vi ikke har funnet mer vrakgods

Håpet svinner blant redningsmennene, men de drømmer likevel om se «Berserk» med tre glade menn om bord.

FINNER IKKE SPOR: Letingen etter Berserk fortsetter selv om de ikke fant noe ved Franklin Island.

Foto: Barbara Veiga/Sea Shepherd
FINNER IKKE SPOR: Letingen etter Berserk fortsetter selv om de ikke fant noe ved Franklin Island. Foto: Barbara Veiga/Sea Shepherd Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På brua om bord Sea Sheperd-skuta «Steve Irwin» har Howie Cooke midnattsvakta. Veteranen har brukt 35 år av sitt liv på å bekjempe hvalfangst. Nå konsentrerer han seg om å finne de tre savnede om bord i den norske seilbåten «Berserk». Søket har pågått uten stans siden tirsdag.

- Vi håper jo på det beste, og har tenkt gjennom alle mulige scenarier med tanke på hvordan de kan ha reddet seg, men mistet kontakten med omverdenen. Vi drømmer jo om å finne dem rundt neste sving. At skipet driver der uten mast, med tre glade menn om bord, sier Cooke til Dagbladet.

Søker i natten Men snart er det ikke flere steder å lete. Helikopteret om bord har gjort at aktivistskipet har kunnet søke gjennom enorme områder i farvannet der nødpeilesenderen fra den norske seilskuta sendte ut sine alarmsignaler i en time tirsdag morgen.

Etter det har det vært stille. Og vakkert, understreker Cooke. Akkurat nå sklir «Steve Irwin» gjennom Sørishavet ved 74 grader sør og 169 grader øst. Det er delvis overskyet og for første gang temmelig mørkt må natta. På styrbord (høyre) side søkes det aktivt med lyskaster etter spor. Spor som de ikke finner nok av, mener veteranen.

Utrolig få vrakdeler - Vi fant jo redningsflåta, padleåra og vannposene i området der nødpeilesenderen skal ha blitt utløst. Men etter det har vi ikke funnet noe som helst. Og det syns vi er veldig rart. Man skulle trodd at det fløt en masse vrakdeler som thermoser og slikt rundt hvis «Berserk» hadde kantret eller gått ned. Men vi har nesten ikke funnet noe, og det er rett og slett litt mystisk, sier han.

Likevel mener han det begynner å se mørkt ut med tanke på hva som har skjedd. Han tror situasjonen må ha vært svært alvorlig for den lille seilbåten i stormen som herjet området da nødsignalet ble utløst.

- Skrekkelig opplevelse - Vi ble selv truffet av stormen med voldsom kraft omtrent på samme tid som den må ha truffet «Berserk». Hele skipet ble iset ned i løpet av minutter, og situasjonen var svært alvorlig. Men dette er en stor skute som er bygget for å tåle slike forhold. «Berserk» må ha vært midt i stormens øye. Herregud, det må ha vært en skrekkelig opplevelse, sier Howie Cooke.

LETER: Kvartermester og midnattsvakta Howie Cooke om bord Sea Sheperd-skipet «Steve Irwin». Foto: Sea Sheperd
LETER: Kvartermester og midnattsvakta Howie Cooke om bord Sea Sheperd-skipet «Steve Irwin». Foto: Sea Sheperd Vis mer

«Steve Irwin» vil fortsette søket nordvest opp kysten etter at de sent i natt avsluttet søket rundt Franklin Island. Om et par timer vil det bli lyst igjen. Og da vil det kanskje være mulig å sende ut helikopteret nok en gang.

Nåla i høystakken - Men vi har søkt over et enormt område allerede. Det er ikke så mange steder igjen. Men samtidig er det som å lete etter nåla i høystakken, sier mannen på brua.

Franklin Island var det siste av fire mulige avtalte møtepunkter for ekspedisjonsdeltakerne på «Berserk».

- Dette er et av de mest øde og vakreste farvann i verden. Jeg håper også de tre om bord i «Berserk» opplevde det slik. Uansett hva som har skjedd, sier Cooke.

FLÅTE: Veteranene om bord «Steve Irwin» er overrasket over at de ikke har funnet flere gjenstander fra den norske seilbåten, om den har sunket. Foto: Barbara Veiga/Sea Shepherd
FLÅTE: Veteranene om bord «Steve Irwin» er overrasket over at de ikke har funnet flere gjenstander fra den norske seilbåten, om den har sunket. Foto: Barbara Veiga/Sea Shepherd Vis mer
NORSK VANN: Vannposene funnet i Sørishavet under letingen etter Berserk.

Foto: Barbara Veiga/Sea Shepherd
NORSK VANN: Vannposene funnet i Sørishavet under letingen etter Berserk. Foto: Barbara Veiga/Sea Shepherd Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media