- Overrasket over Bandidos-perm

- Med tanke på den alvorlige forbrytelsen Bandidos-leder Lars Harnes (36) ble dømt for i fjor sommer, er jeg overrasket over at han har vært ute på permisjon, sier statsadvokat Olav Helge Thue.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harnes var ute på en kort helgepermisjon da han ble arrestert for ranet av en verditransport på Aker Brygge i Oslo natt til mandag. Thue var aktor i straffesaken mot Harnes da han ble dømt til seks års fengsel for å ha mishandlet en 29 år gammel mann sammenhengende i ett døgn.

I Oslo tingretts dom er det premisser som tilsier at Harnes måtte ha et særlig tilsyn under soningen. Det heter at «samfunnet vil derfor være best sikret mot tilbakefall fra Harnes om han i lang tid fremover kan undergis en løpende vurdering av fagpersonale og at spørsmålet om løslatelse blant annet må bero på utfallet av denne vurderingen.»

En slik løpende vurdering kan bare skje innenfor rammene av en tidsubestemt reaksjon, heter det i dommen.

I klartekst betyr det at også retten ser behovet for en forvaring av Harnes, men fordi forvaring er en strengere reaksjon enn fengselsstraff må tvilen komme Harnes til gode, mener retten.

Ikke forvaring

På spørsmål om hvorfor det ikke ble lagt ned påstand om forvaring, sier statsadvokat Olav Helge Thue at det i tiltalebeslutningen var varslet at påtalemyndigheten ville kreve forvaring.

- I perioden fra tiltalen ble tatt ut til saken startet ble det avsagt en dom i Høyesterett som gjorde at vilkårene for forvaring etter min vurdering ikke lenger var til stede, sier Thue.

Han sier at han brukte en betydelig del av prosedyren til å begrunne hvorfor han av rene juridiske grunner ikke ba om forvaring.

Pen oppførsel

Direktør Are Høidal i Oslo fengsel sier Harnes har oppført seg eksemplarisk under soningen. I mars i år kunne han etter reglementet få sin første permisjon. Senere har han hatt flere.

- Permisjonene har gått bra inntil denne helgen. Da gikk det helt galt, og det er dypt beklagelig, sier Høidal.

Han opplyser at fengslet bare har forholdt seg til at Harnes er dømt til seks års fengsel. Han er fulgt opp på vanlig måte og har langt på vei vært en mønsterfange, sier Høidal.

Fremstilles tirsdag

- Det er riktig at han var på en kort permisjon fra Oslo fengsel der han sonet en dom, bekrefter Harnes' forsvarer Øystein Storrvik overfor NTB.

Harnes ble tatt på fersk gjerning sammen med to andre menn, begge kjent fra det grove ransmiljøet og torpedomiljøet.

- Det er ikke noe særlig å si. Han må bare forholde seg til virkeligheten, og vil bli framstilt for fengsling tirsdag, sier Storrvik.

Han vil ikke utdype hvordan klienten har reagert eller si noe om hvilken psykisk tilstand han er i.

Harnes ble dømt til seks års fengsel for grov og omfattende mishandling av en ung mann i fjor. Han er også tidligere dømt for å ha ranet en mann i Lørenskog. For dette fikk han seks måneders fengsel.

(NTB)

FORUNDRET: Statsadvokat Olav Helge Thue er overrasket over at Bandidos-lederen hadde fått permisjon.