Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Båndtvang i skiløypa

Overrasket over bot i skiløypa - så ble summen halvert

Anne Kristin Irgens fikk bikkjebot på 8000 kroner under skitur.

FIKK BOT: Anne Kristin Irgens fikk forelegg på 4000 på hver av hundene sine fra politiet i Innlandet. Nå har saken tatt en ny vending. Foto: Privat
FIKK BOT: Anne Kristin Irgens fikk forelegg på 4000 på hver av hundene sine fra politiet i Innlandet. Nå har saken tatt en ny vending. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mars tok Anne Kristin Irgens fra Bergen med seg sine to hunder ut på skitur i Rondane i genseområdene mellom Hedmark og Oppland. Det ble en tur litt utenom det vanlige.

Saken ble først omtalt i Gudbrandsdølen Dagningen.

Stoppet opp i løypa

Irgens var på skitur alene med hundene Luna og Gaja tidlig forrige måned, og de hadde gått noen kilometer da de hørte en lyd nærme seg.

- Det var ikke særlig fint vær og det var ingen mennesker rundt. Så hørte vi noen skutere nærme seg, forteller Irgens til Dagbladet.

Hun forteller videre at de stilte seg på siden av sporet for å slippe kjøretøyene forbi, men det gjorde de ikke.

- I stedet stoppet skuterne, og mannen på den fremste og forklarte at det var forbudt med løse hunder i løypene, forklarer Irgens.

- Blir som en liten fartsbot

Hun forteller videre at hun ikke trodde båndtvang gjaldt før etter 1. april, noe den imidlertid gjør i skiløypene i området. Irgens sier at hun ble forklart at hun kom til å få et forelegg på samme nivå som en liten fartsbot.

Da hun ei uke seinere åpnet opp konvolutten fra politiet Innlandet, fikk hun seg en overraskelse. Hun hadde mottatt to forelegg på 4000 kroner hver.

- Da ble jeg helt satt ut. 8000 kroner, det er mye penger på en vanlig lønning, sier hun til Dagbladet.

LØSE HUNDER: Hundene Luna og Gaja fikk løpe løse ved skisporet på Rondane i mars. Det måtte Anne Kristin Irgens betale dyrt for. Foto: Privat
LØSE HUNDER: Hundene Luna og Gaja fikk løpe løse ved skisporet på Rondane i mars. Det måtte Anne Kristin Irgens betale dyrt for. Foto: Privat Vis mer

Kraftige reaksjoner

Flere medier har skrevet om hendelsen siden Irgens mottok forelegget, og hun forteller at folk rundt har reagert kraftig.

- Folk er rystet og mener samfunnet tar helt av, sier hun.

Reglene på Rondane sier at man må ha hunden i bånd 150 meter rundt skiløypene.

- Vi har hytte med skiløype 100 meter unna på hver side. Vi kan ikke ha hundene løs privat ved hytta en gang, sier Irgens.

Irgens har brukt tid på hytta i Rondane i 30 år med hund, likevel er det første gang hun opplever dette.

- Aldri! Og jeg har drevet med hund alltid, sier hun.

Reduserte forelegget

Forrige lørdag fikk hun brevet fra Statens innkrevingssentral, og var forberedt at beløpet skulle vise 8000. Men da hun åpnet brevet så hun at summen var halvert.

- Jeg tror politiet innså at de hadde sendt en for mye. Det var jeg som gjorde feilen, ikke hundene, sier hun.

Politiadvokat Tom Gjestvang sier at han ikke kan kommentere saken, men at slike feil kan skje.

- Men vanligvis sendes det ut forelegg og så kreves det inn etterpå, sier han.

Må følge reglene

Daglig leder i Sel Fjellstyre, Per Erik Sannes, var den ene av de to skutersjåførene som stoppet Irgens.

- Det nytter ikke å kjøre for fort selv om du er alene. Vi har den tankegangen der, og det er likt for alle, sier Sannes til NRK.

Han forteller til NRK at de har fått klager tidligere på eiere som ikke overholder båndtvangen.

- Må ta frykt på alvor

I Rondane gjelder båndtvang fra 1. mars. På Sel Fjellstyre sine nettsider står det at båndtvangen kommer av at området har et sårbart høyfjellsøkosystem, og at folks redsel for hunder må tas på alvor.

«Alle mener de har verdens snilleste hund. Men det kan faktisk ikke den personen som er redd for hund vite. Og sannsynligvis så har det heller ingen betydning om det er verdens snilleste hund, for den som er redd vil uansett være det,» skriver de på nettsidene sine.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!