<strong>SJEFFORHANDLER:</strong> Nestleder Kjell Ingolf Ropstad skal lede KrFs forhandlinger med regjeringen. Målet er å bli en del av Solberg-regjeringen før jul. Foto: Nina Hansen
SJEFFORHANDLER: Nestleder Kjell Ingolf Ropstad skal lede KrFs forhandlinger med regjeringen. Målet er å bli en del av Solberg-regjeringen før jul. Foto: Nina Hansen Vis mer

Abortloven

- Overrasket over de sterke abortreaksjonene

KrFs sjefforhandler Kjell Ingolf Ropstad var ikke helt forberedt på de sterke reaksjonene på diskusjonen om endringer i abortloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KrFs forhandlingsdelegasjon har i dag hatt sitt første møte statsminister Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande om de forestående regjeringssonderingene.

De har ennå ikke rukket å lande sin kravliste inn i forhandlingene, men noe er klart.

- Underlaget er selvsagt KrFs politiske program og de prosjektene vi har lagt fram. Vi vil ha en tydelig profil på likeverdsreform, å skape et samfunn med plass til alle, en barnereform og speile det globale engasjementet, sier Kjell Ingolf Ropstad, som skal lede forhandlingene for KrF, til Dagbladet.

Forventninger om abort-seier

I dag handlet samtalene bare om prosessen videre, ikke politikk. Men abort har vært et av de viktigste temaene i KrFs interne debatt før de fredag bestemte seg for å gå inn i Solberg-regjeringa.

KrF vil ha gjennom endringer i paragraf 2.3.C i abortloven, som gir adgang til abort når fosteret har en alvorlig sykdom.

Det er derfor store forventninger til at KrF må få gjennomslag for dette i forhandlingene. Erna Solberg har sagt at Høyre er villig til å snakke om dette.

For dette har både Solberg og Ropstad møtt skarp kritikk. Før landsmøtet ble det gjennomført demonstrasjoner mot endringsdiskusjonen.

Overrasket

Ropstad sier han er litt overrasket over reaksjonene som kommer.

- Jeg er litt overrasket, i og med at reaksjonene ikke dreier seg om det debatten dreier seg om. Dette dreier seg om å fjerne et diskriminerende element i abortlovens paragraf 2C. Når det gjelder tvillinger, er det å endre praksis slik at du ikke lenger kan ta abort på en av to tvillinger. Jeg håper debatten kan komme seg over på å handle om å gjøre noe med det diskriminerende elementet, sier Ropstad.

- Det vil fortsatt være mulig i en del tilfeller å ta abort etter nemndbehandling ut fra kvinnens situasjon, men det vil ikke være en ubetinget rett til abort på grunn av for eksempel downs syndrom.

Skarp kritikk

Ap's Hadia Tadjik mener et forslag som diskuteres vil svekke kvinners rett til å bestemme over egen kropp.

I dag har Ap-politiker Marianne Marthinsen bedt om en avklaring fra statsministeren.

«Det har blitt personlig. Statsministeren har en uke på seg til å svare», skrev Marthinsen på Facebook i dag.

Hun fortalte om sin datter som døde 15 måneder gammel som følge av alvorlig sykdom. Marthinsen vil ha svar på om statsministeren mener at hun selv skal få avgjøre om svangerskapet skal gjennomføres dersom hun blir gravid igjen og fosteret har den samme tilstanden.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer