- Overrasket over måten jeg framstilles på

Martin Kolberg om beskyldningene fra Valla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Partisekretær Martin Kolberg sier til Dagbladet.no at han er overrasket over hvordan han framstilles i boka som Gerd-Liv Valla kom med i dag.

Kolberg er blant dem som må tåle hardest kritikk når den avgåtte LO-lederen forteller sin versjon av de åtte dramatiske ukene i bokform.

Les også: - Martin Kolberg sier noe han vet er usant

- Jeg tar til etterretning at Valla forteller sin historie i en bok. Men jeg er overrasket over måten jeg framstilles på. Det må jeg si, sier Martin Kolberg til Dagbladet.no.

- Felles oppfatning

I boka «Prosessen» skriver Valla blant annet at hun lenge håpet på at Arbeiderpartiveteranen Kolberg ikke kom til å stille som vitne for Fougner-utvalget.

Da han likevel valgte å stille som vitne 19.februar i år var det Valla som ble overrasket over Kolberg.

«Martins opptreden er overraskende. Essensen i hans budskap er at Ingunn Yssen generelt er dyktig, blant annet flink til å skrive. Hvorfor sier han slike ting? Hvordan vet han det?» skriver Valla i boka.

- Overrasket over måten jeg framstilles på

Til dette svarer Kolberg kort:

- Vi var sammen om å ansette henne, og vi hadde en felles oppfatning av at hun var dyktig, sier Kolberg.

- Husker ikke kommentaren

I boka trekker Valla også fram en episode fra 2005, som hun mener beviser at Kolberg sår tvil om Ingunn Yssens kvaliteter.

«Nei, nei, nei. Ikke Karita og Ingunn. Ikke de to sammen. Ikke de to!» skriver Valla at Kolberg sa.

I dag, to år etter, er ikke Kolberg sikker på om disse ordene ble sagt. Men han utelukker det heller ikke.

- Jeg kan ikke huske denne kommentaren. Men det betyr ikke at den ikke fant sted, sier Kolberg til Dagbladet.no.

Kritikk for Helsinki-episoden

BOKLANSERING: Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla under pressekonferansen i Litteraturens hus i Oslo i forbindelse med lanseringe av hennes nye bok «Prosessen». Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
BOKLANSERING: Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla under pressekonferansen i Litteraturens hus i Oslo i forbindelse med lanseringe av hennes nye bok «Prosessen». Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Under dagens pressekonferanse i forbindelse med boklanseringen, trakk Valla nok en gang fram den omstridte episoden som skal ha funnet sted på flyplassen i Helsinki 17.juni i fjor.

Yssen hevder Valla skrek til henne og beskyldte henne for å være ubrukelig, fordi Yssen ikke hadde bestilt flybilletter til en ryggskadet Valla på førsteklasse.

Valla kritiserte i dag nok en gang Fougner-utvalget for deres bevishåndtering omkring denne episoden, og hevder utvalget ikke la til grunn skriftlige vitneutsagn som sa at Valla ikke hadde skreket til Yssen i påhør av andre, men derimot gått og shoppet sammen.

I boka kritiserer hun Kolberg for at han ikke benekter at Valla skrek.

«Hvorfor kan ikke Martin bare si det rett ut, høyt og tydelig, at Ingunn ikke snakker sant? Han lar være. Mumler eller er taus i stedet. Sier noe om at Ingunn var oppskaket. Leverer som bestilt. Men feil i forhold til hva som faktisk skjedde. Husker Martin dårlig? Eller har han lest så mye i VG at han tror mer på avisen enn seg selv?» skriver Valla.

Martin Kolberg ønsker ikke å kommentere disse beskyldningene fra Valla.

- Jeg står ved det jeg har sagt til Fougner-utvalget. Det er ikke nødvendig å kommentere dette noe ytterligere, sier Kolberg til Dagbladet.no.

HARD MEDFART: Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg må tåle hard medfart i Vallas nye bok «Prosessen»