Overrasket over stabile arbeidsledighetstall

Uendret siden februar.

UENDRET: Tall fra arbeidsmarkedet viser at ledighetstallene er stabile. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX 
Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX .
UENDRET: Tall fra arbeidsmarkedet viser at ledighetstallene er stabile. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både arbeidsløsheten og sysselsettingen har holdt seg stabile fra februar til mai, skal man tro de ferskeste tallene fra Arbeidskraftundersøkelsen (AKU).

Arbeidsløse utgjorde i mai 3,1 prosent av arbeidsstyrken, ifølge tall fra AKU. Dermed har arbeidsløsheten holdt seg uendret siden februar.

- Dette er overraskende positivt for norsk økonomi og arbeidstakerne, og bedre enn vi ventet. Vi har ingen god forklaring på dette, det kan være tilfeldigheter, sier senioranalytiker Erik Bruce i Nordea til NTB.

DnB NOR Markets prognoser fra tidligere anslo en AKU-ledighet på 4,0 prosent i år. Deres økonomer tror ledigheten på 3,1 prosent kan forklares med at bedrifter avventer oppsigelser i påvente av bedre tider.

Store sprik

Arbeidskraftundersøkelsen er basert på hvordan den enkelte selv definerer seg, arbeidssøkende eller sysselsatt. Den fanger for eksempel opp arbeidssøkende som ikke melder seg på Nav-kontorene.

Ifølge AKU økte den sesongjusterte arbeidsløsheten med 2.000 personer fra februar til mai. Tilsvarende tall for registrerte arbeidsløse pluss personer på arbeidsmarkedstiltak hos Nav økte med 11.000 i den samme perioden.

- Dette er et stort sprik. De to statistikkene gir ulike bilder, men tradisjonelt sett er det Nav-tallene som mest korrekt gjenspeiler virkeligheten, sier Bruce.

Videre viser AKU-tallene at sysselsettingen fra februar til mai faktisk økte med 5.000 personer. Dermed ser det ut til at sysselsettingen i Norge har holdt seg på samme omtrent samme nivå siden mai 2008. En årsak kan være at økning i sysselsetting i offentlig sektor har motvirket nedgangen i privat sektor.

Usikker framtid

Erik Bruce i Nordea syns uansett det er vanskelig å spå noe om framtiden:

- Alle tallene sett under ett gir den hovedkonklusjonen at norsk økonomi går bedre enn ventet. Styringsrenta blir nok ikke satt opp på neste møte, men det kan se ut som den vil justeres opp raskere enn tidligere prognoser antydet.

Internasjonale tall fra Eurostat viser for øvrig at arbeidsledigheten i EU og USA fortsatt øker fra februar til mai. Blant annet steg arbeidsløsheten i Sverige fra 7,7 til 8,8 prosent, mens den i USA økte fra 8,1 til 9,4 prosent.


(©NTB)