Overrumpler USA

Regjeringene i Tyskland og Frankrike har utarbeidet en hemmelig plan for en total avvæpning av Saddam Hussein og for å sikre våpeninspektørenes fortsatte arbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN/PARIS (Dagbladet): Irak skal etter planen bli besatt av store FN-styrker og omgjort til et protektorat i årevis under verdensorganisasjonens kontroll.

USAs forsvarsminister, Donald Rumsfeld, som i går deltok på den internasjonale sikkerhetskonferansen i München, er rasende over at han ikke var informert om den tysk-franske planen, kalt «Mirage», som nyhetsmagasinet Der Spiegel avslører i morgendagens utgave. På den samme konferansen tok Tysklands utenriksminister, Joschka Fischer, et kraftig oppgjør med Rumsfeld.

- Slik oppfører man seg ikke overfor venner, sa en talsmann for Rumsfeld til tysk fjernsyn.

De to europeiske NATO-maktene drøfter nå detaljene i planen med lederne i Russland og Kina. Den russiske presidenten Vladimir Putin kommer til Berlin i dag.

Forbundskansler Gerhard Schröder har varslet at han vil komme med en offisiell erklæring torsdag, der han ventelig vil bekrefte planen.

Fransk UD nektet å bekrefte planen i går kveld, men minnet om at utenriksminister Dominique de Villepin onsdag foreslo å forsterke FN-inspeksjonene under debatten i Sikkerhetsrådet.

- Det er et tett tysk-fransk samarbeid, understreker samme kilde.

Dette kan leses som en uoffisiell bekreftelse av planen.

Flere av punktene i fredsplanen ble nevnt av utenriksminister Dominique de Villepin onsdag. Det gjaldt blant annet tanken på å doble eller tredoble antall inspektører og at Paris stiller Mirage IV-spionfly til inspektørenes disposisjon.

FN-protektorat

- FN-soldatene vil i praksis overta kontrollen over Irak i flere år framover og garantere for et regime som gjennomfører en total nedrustning. Tyskland vil delta med soldater i en slik operasjon, sier et ikke navngitt regjeringsmedlem i Berlin til Der Spiegel.

Frankrike vil delta med Mirage-fly som er utrustet med spesielle overvåkingskameraer. Det er også forutsatt at amerikanske U2-spionfly og ubemannede tyske Luna-droner skal delta i overvåkingen. De 200000 amerikanske soldatene som er stasjonert i regionen, skal virke som en trussel dersom Irak ikke godtar en fredelig FN-okkupasjon.

Saddam Hussein blir ifølge planen heretter Iraks hersker bare i navnet.

- Blir han styrtet av opposisjonen i Irak, vil vi hilse en slik utvikling velkommen. Men dette er ikke det primære målet, sier en rådgiver for forbundskansler Schröder.

Iskaldt

Planen ble kjent etter det verbale sammenstøtet mellom utenriksminister Joschka Fischer og forsvarsminister Rumsfeld på konferansen i München. Forholdet mellom de to landene er like iskaldt som før.

- Unnskyld, men jeg er ikke overbevist. Jeg kan ikke gå til offentligheten og si at det er gode grunner for en krig når jeg ikke tror på dem, sa Fischer i et følelsesladd innlegg, direkte henvendt til USAs forsvarsminister.

Rumsfeld satt med et ubevegelig ansiktsuttrykk under Fischers innlegg, som var et svar på Pentagon-sjefens anklager om at europeerne med sin motvilje mot å forberede seg på en krig angivelig er med på å framprovosere krigen.