NESODDEN / DRØBAK (Dagbladet): Lyden av bølgeskvulp ble sakte, men sikkert overdøvet av noe mekanisk. Den umiskjennelige lyden av rotorer som skar gjennom lufta, ble bare høyere og høyere.
Så kom det en norsk marinekorvett. Så en norsk fregatt.
Deretter ble to venninner som satt i fjæra på Hellviktangen på Nesodden vitne til hvordan verdens største krigsskip, det amerikanske hangarskipet USS «Gerald R. Ford», seilte inn i Bunnefjorden onsdag formiddag.
- Vi ble tatt helt på senga, sier én av kvinnene til Dagbladet.
- Det var helt surrealistisk, føyer den andre kvinnen til.
De lar seg intervjue av Dagbladet i samme tilstand som de befant seg i da først fikk øye på det 333 meter lange hangarskipet: Uten en tråd.

- Føler på et ubehag
De to venninnene hadde nettopp trådt ut av Nesodden folkebadstu på Hellviktangen, og satt på brygga utenfor badstuhuset, da den maleriske utsikten mot fjorden ble forstyrret av 100 000 tonn med rå amerikansk slagkraft.
- Jeg ble litt kvalm, samtidig er det litt spennende også. Men når jeg ser på båten nå, føler jeg på et ubehag, sier den første kvinnen til Dagbladet.
- Hvorfor det?
- Jeg vet ikke helt ennå, men jeg forbinder jo dette med krig og invasjon. Det er en maktutøvende oppvisning. Skipet penetrerer liksom fjorden, så jeg føler på en blanding av fascinasjon og aversjon, svarer hun.
Også venninna reagerte med blandede følelser, men de to kvinnene er ikke helt samstemte i synet på hangarskipets inntreden i Oslofjorden.
- Vi elsker å kritisere USA, men vi er nok veldig glade for at de er her også, innerst inne. Vi har diskutert dette, og vi har litt forskjellige syn på dette, sier den andre kvinnen.
- Jeg synes det er litt spennende, og er veldig glad for at skipet er her med vennligsinnede intensjoner, legger hun til.

Første siden 1959
Ingen av kvinnene visste på forhånd at hangarskipet kom til å ankre opp i Bunnefjorden. Begge kvinnene bor og har vokst opp på Nesodden.
De har aldri sett liknende, men det har ikke mange andre nordmenn gjort heller.

Her er alle hotell-gjestene nakne
Ikke siden 1959 har et amerikansk hangarskip lagt til kai i Oslo, og det var da av et langt mindre kaliber enn USS «Gerald R. Ford», som kan bære opptil 90 kampfly og helikoptre.
Det amerikanske hangarskipet, som er ute på sitt første operative tokt noensinne, og Oslo blir første havn som besøkes. Skipet, og dets 4500 besetningsmedlemmer, forlot marinebasen Norfolk i USA 2. mai i år. Nå får de landlov i Oslo noen dager.
At skipet besøker nettopp Norge, blir av statsminister Jonas Gahr Støre beskrevet som et «signal til verden om at Nato er til stedet på havet».
Eksperter mener imidlertid at dette «signalet» i første omgang har én tiltenkt mottaker: Vladimir Putins Russland.

Russland: «Skadelig»
Den russiske ambassaden i Norge har beskrevet USS «Gerald R. Fords» Norgesbesøk som en «skadelig maktdemonstrasjon».
- Tatt i betraktning at det innrømmes i Oslo at Russland utgjør ingen direkte militær trussel for Norge, ser slike maktdemonstrasjoner ut som ulogiske og skadelige, skrev Timur Tsjekanov, pressetalsperson ved Russlands ambassade, i en e-post til NTB tirsdag.
Førsteamanuensis Ingerid M. Opdahl ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS), ble ikke overrasket over den russiske uttalelsen, skrev VG tirsdag.
- Jeg tror ingenting kan skade forholdet mellom Russland og Norge mer enn krigen i Ukraina, sa hun til avisa.

«Make love, not war»
For de to venninnene på Nesodden, ble synet av det amerikanske hangarskipet en påminnelse om nettopp krigen i Ukraina.
- Det er jo rart å se krigen komme hit, men som sønnen min på fire år sier: «Det er bare på lat», sier den andre av de to kvinnene.
Også hun beskriver hangarskipets innseiling som en «maktdemonstrasjon, som kom litt brått på».
Dagbladet spør hva hun synes om det.
- Hva jeg synes om det, svarer hun retorisk.
- «Make love, not war», legger hun til, og får umiddelbart støtte av venninna.

Tusenvis av skuelystne
Langs hele Oslofjorden hadde tusenvis av skuelystne tatt turen til fjæra for å se USS «Gerald R. Ford» seile mot Oslo.
Klokka 06.00 var skipet på vei inn i fjorden, og i 09.20-tida seilte skipet gjennom Drøbaksundet - det smaleste partiet i hele Oslofjorden.
På det dypeste er sundet bare om lag 110 meter, men utenfor selve skipsleiet kan det være så grunt som noen meter. Kystverket beskriver losoppdraget som «tidenes dypeste».
- Hangarskipet holder seg marginalt innenfor maksdybden i seilingsforskriften for Oslofjorden, forklarte losene i en pressemelding fra Kystverket onsdag formiddag.
En av de skuelystne i Drøbak, var Arne Båserud (61) fra Hølen i Vestby. Han hadde tatt turen til Vindfangeren båthavn utenfor sentrum for å se hangarskipet passere gjennom Drøbaksundet og forbi Oscarsborg festning.
- Det er veldig mektig, sa Båserud til Dagbladet da USS «Gerald R. Ford» passerte og flere hundre amerikanske besetningsmedlemmer sto i giv akt på det 78 meter brede flydekket.