- Overså terrortruslene

NEW YORK (Dagbladet): President Bush får stadig mer kritikk for at han ikke tok signalene om en mulig terroraksjon alvorlig nok før 11. september i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Panikkslagne talsmenn for Det hvite hus forsvarer seg mot nye avsløringer og voksende kritikk. I amerikanske medier offentliggjøres en stadig lengre liste over avhør og opplysninger som varslet om en konstant terrortrussel mot USA før terrorangrepet 11. september i fjor.

Nyhetsmagasinet Time siterer anonyme kilder som sier at Bush-regjeringen ble advart av den avtroppende Clinton-regjeringen om at al-Qaida var etablert med såkalte celler i USA.

Kildene sier at Bush-regjeringen var «nybegynnere på dette feltet» og rettet all sin oppmerksomhet mot å få gjennomført skattelettelser og byggingen av et antirakettforsvar.

Terrorberedskapen havnet i tredje og fjerde rekke.

Varslene ble oversett

Dette endret seg ikke, selv om ulike deler av det enorme amerikanske etterretningssystemet oppfanget mange signaler om planlagte terroraksjoner. Det mest konkrete, og mest oversette, forhåndsvarselet kom fra FBI-agenten Kenneth Williams, som har drevet antiterroretterforskning i elleve år.

5. juli i fjor skrev han et lengre notat der konklusjonen var at menn fra Midtøsten fikk flygertrening ved en flyskole i Arizona.

Han anbefalte at FBI skulle sette i gang etterforskning av flyskoler over hele USA for å se om flytreningen var et mønster og en forberedelse til terrorangrep. Notatet gikk til FBI-hovedkvarteret og til FBIs New York-kontor. Der ble det liggende.

Den republikanske lederen i Senatets etterretningskomité, senator Richard Shelby, kaller Williams-rapporten for «det mest eksplosive notatet jeg har sett».

Det ble likevel ikke hentet fram og koplet til FBIs egen arrestasjon den 17. august av fransk-marokkaneren Sacarias Moussaoui i Minnesota. På flyskolen som han gikk på der, ble de mistenksomme fordi han bare ville lære å fly - ikke lande eller ta av - med jumbojet. Alarmen gikk ikke, selv om opplysninger fra fransk etterretning beskrev Moussaoui som en terrorens Zelig, med forbindelser til ekstreme muslimske miljøer både i Frankrike og Storbritannia, før han altså dukket opp i USA.

Bush på ferie

Etterretningssvikten har økt oppmerksomheten rundt at president George Bush tok lang ferie i fjor, samtidig som han ba CIA utrede farene for al-Qaida-angrep i USA. Fotografiet fra den 6. august av den avslappede og ferierende presidenten på ranchen i Crawford i Texas, der han blir orientert om at al-Qaida planla angrep i USA, muligens flykapringer, framstår gradvis som det historiske øyeblikk da sjansen til å hindre terrorkatastrofen gikk tapt.

I sitt siste nummer skriver nyhetsmagasinet Time at Det hvite hus etter terrorangrepene bestemte seg for å hemmeligholde alle opplysninger om akkurat denne briefingen på ranchen i august, «til den kunne plasseres inn i sin rette sammenheng».

Sammenhengen den nå er havnet i etter at den ble avslørt onsdag i forrige uke, har utløst panikk i Det hvite hus. I helga sa visepresident Dick Cheney at han vil råde presidenten til å nekte å utlevere denne CIA-briefingen, slik senator Joseph Liebermann har bedt om.

Advarsler fra utlandet

«Mens Amerika sov» er Times tittel på førstesida. I reportasjen sier en fransk etterretningskilde at siden 1994 har det vært klart at al-Qaida planla ulike former for kamikazeterror.

Foran G-8-møtet i Genova i Italia i fjor sommer, der president George Bush deltok, forelå det opplysninger om at terrorister planla å angripe toppmøtet med fly.

11. SEPTEMBER: Flyene som braste rett inn i World Trade Center burde ikke ha kommet som lyn fra klar himmel på Bush-administrasjonen. Hvis de hadde tatt etterretningsrapportene alvorlig kunne angrepet kanskje vært avverget, hevder enkelte kilder.
INGEN NÅDE: Avisa New York Post fastslo at «Bush visste» i sitt oppslag 16. mai.