Overså to rapporter fra Kystverket

Helga Pedersen og regjeringen får knallhard kritikk for manglende prioritering av oljevernberedskap.

BLE VARSLET:  Kystverket og kystdirektør Kirsti Slotsvik (t.v) varslet i to rapporter om manglene i oljevernberedskapen. Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen og regjeringen valgte å vente i flere år med å gjøre noe med saken, og hemmeligholdt den ene rapporten. Foto: SCANPIX.
Foto: Knut Falch  / SCANPIX
BLE VARSLET: Kystverket og kystdirektør Kirsti Slotsvik (t.v) varslet i to rapporter om manglene i oljevernberedskapen. Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen og regjeringen valgte å vente i flere år med å gjøre noe med saken, og hemmeligholdt den ene rapporten. Foto: SCANPIX. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Dagbladet avslører i dag at regjeringen hemmeligstemplet en rapport der Kystverket ba om mer penger til oljevernberedskap. I stedet for å reagere med det samme, ventet de i årevis med å skaffe til veie pengene, noe som førte til at utstyr manglet under Server-ulykken og Langesundulykken.

Men dette er ikke den eneste gangen regjeringen har latt Kystverket vente
.

To rapporter ble oversett
Ifølge Dagsavisen la Kystverket også fram rapporten «Nasjonal slepeberedskap» i 2006.

Arbeidsgruppen anbefalte en betydelig oppgradering av slepebåtberedskapen med blant annet et slepefartøy for strekningen Kristiansand-Farsund, et slepefartøy utenfor Kvitsøy i Rogaland, et slepefartøy ved Stad og at slepeberedskapen i Troms og Finnmark utvides til tre fartøy hele året.

I dag, tre år etter, er det kun tre slepefartøy utenfor Troms og Finnmark i vinterhalvåret, og to i sommerhalvåret.

Tirsdag denne uka lovet statsminister Jens Stoltenberg, fiskeri- og kystminister Helga Pedersen og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen å skaffe til veie slepebåtene.

- Uvillige til miljøvern
Leder i WWF Norge, Rasmus Hansson, er sterkt kritisk til regjeringens trege respons.

- De valgte å se bort fra to rapporter fra Kystverket i flere år. Det er opplagt at vi hadde stått sterkere rustet i disse to ulykkene hvis beredskapen hadde blitt prioritert tidligere. Men dette er hverdagen i norsk politikk. De er uvillige til å bruke penger på miljøvern før de blir tvunget til det. Miljøvern er i stor grad drevet fram av ulykker, noe vi er sterkt kritiske til, sier Hansson til Dagbladet.

Han understreker at han synes det er flott at investeringene nå er trappet opp.

Frederic Hauge i Bellona reagerer på det han mener er ukultur fra Helga Pedersen.

- I norsk oljevern handler det alltid om hva som må gjøres, mens vi ønsker fokus på hva som kan gjøres. Fagfolkene på området er flinke folk, men preget av en politisk lojalitet som er halvmilitær. Når de først sier fra, som Kystverket her skal ha ros for å ha gjort, så lager Helga Pedersen en sky av hemmelighold og hverken lytter eller gjør noe. Det er suspekt, og fører til at det blir vanskeligere for fagfolk å si fra. Vi får ikke «verdens beste oljevernberedskap» av at Helga Pedersen løper rundt og sier det hele tiden. Det provoserer meg ganske kraftig, sier Hauge.

- Har ikke tatt for lang tid
Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen avviser kritikken kontant.

- Det er feil å si at vi ikke har fulgt opp rapporten om behovet for investeringer i oljevernberedskap. Vi har fulgt anbefalingene til Kystverket til punkt og prikke. I 2010 vil vi ha brukt 340 millioner kroner på investeringer i oljevernberedskap, sier hun.

- Når det gjelder rapporten om slepebåtberedskapen, så har vi prioritert Nord-Norge først, for det har ikke vært privat slepebåtberedskap slik som i Sør-Norge. Vi har også brukt penger på å skifte ut oljevernutstyr og på å tømme gamle vrak for olje.

- Men tar du selvkritikk på at det har tatt for lang tid å følge opp behovene?

- Nei. Det har ikke tatt for lang tid, sier hun.

- Kystdirektør Kirsti Slotsvik sier de kunne ha kommet raskere til Langesundulykken og fått opp mer olje før dersom de hadde hatt bedre utstyr på plass, hva tenker du om det?

- Det er ikke i tråd med det beredskapsdirektøren sier, han har sagt at de har hatt de ressursene de trengte.

- Det kan vel ha vært i forhold til det som finnes i dag. Tror du ikke Kystdirektøren når hun sier at bedre utstyr ville ha hjulpet dem?

- Det er ting vi må se på når vi evaluerer situasjonen. Det er for tidlig å trekke konklusjoner om det nå. Det er bestandig slik at selv om en satser, så er det et forbedringspotensiale, sier Pedersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer