OVERSKRIFT BAD

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

A#12#NYH# N19980507181353.BA # 08.05.98 # DE SLÅSS OM FINANS-NORGE # Hemmelige natt-møter i Oslo # Norges mektigste næringslivsmenn har de siste nettene hatt flere hemmelige møter. De jobber for å sikre seg makten over Finans-Norge. Nok en gang er det Kjell Inge Røkke og Jens P. Heyerdahl mot røkla. Trolig er det bare dager før de igjen kjemper for åpen scene. # Av THOR GJERMUND ERIKSEN og TORGEIR LORENTZEN Foreløpig foregår kampen i hemmelige møter bak lukkede dører. Men finanskilder Dagbladet har vært i kontakt med er nå overbeviste om at det bare er snakk om dager før Norges mektigste næringslivsledere igjen vil kjempe for åpen scene. Kampen står om landets største pengebinger: Kreditkassen, Storebrand og Den norske Bank.

Hemmelige møter

Etter at Finn A. Hvistendahl ble sparket fra toppjobben i DnB tirsdag, har kampen tilspisset seg. Samme kveld, i dypeste hemmelighet, fant det sted to møter som kan starte en ny omveltning av norsk finansliv:

  • Etter det Dagbladet har grunn til å tro møttes Kjell Inge Røkke og Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl på Hotel Continental tirsdag kveld. De to, som i fjor la drømmen om finansgiganten Christiania i grus, er fremdeles de to største aksjonærene i Storebrand.
  • Samtidig, hos Rimi-sjef Stein Erik Hagen i Holmenkollåsen, møttes Storebrand-sjef Åge Korsvold, DnBs styreformann Gerhard Heiberg og bankens påtroppende konsernsjef Svein Aaser. Dette får Dagbladet bekreftet på informert hold. Tydeligere kan ikke frontene i norsk finansliv bli. Kamphanene og alliansene fra Christiania-slaget er de samme.

Provoserer

Møtet i Holmenkollåsen er en voldsom provokasjon mot Røkke og Heyerdahl. Storebrandsjef Åge Korsvold går bak ryggen på sine to største eiere i diskusjonene om framtida til Norges største forsikringsselskap. Som alliansepartnere velger Korsvold personer som får Heyerdahl og Røkke til å se rødt: Heyerdahl og Heiberg har i flere tiår vært rivaler og lagt ut snubletråder for hverandre. Stein Erik Hagen gikk inn som storeier i Storebrand med det for øyet å svekke Røkke og Heyerdahl. Svein Aaser fikk ikke Heyerdahls støtte som ny toppsjef i DnB. I finanskretser er ryktene om nært forestående strukturendringer i norsk bank- og forsikringsvesen nå hetere enn på svært lenge.

Kan ikke stanse

I alle alternativer er Storebrand joker. Det kan se ut som om Norges to største forretningsbanker, Den norske Bank og Kreditkassen, kjemper side om side for å gjøre seg attraktive for Storebrand. Bare for en uke siden prøvde Kredittkassen og konsernsjef Tom Ruud seg med et nytt fusjonsforslag til Storebrand. Det ble avvist. Hver dag siden Åge Korsvold tapte kampen om Christiania, har han arbeidet for å skaffe seg snillere eiere og en sterkere posisjon i selskapet. Det har han lykkes med. I tillegg til Stein Erik Hagen har han sikret seg flere utenlandske støttespillere. Trolig er dette nok til at Røkke og Heyerdahl ikke er i stand til å stanse nye fusjonsplaner fra Åge Korsvold. Ingen som kjenner Heyerdahl og Røkke tror de to nå vil sitte med hendene i fanget og se at Heiberg, Aaser, Korsvold og Hagen tegner det nye kartet over Finans-Norge. # En av de sentrale aktørene fra Christiania-striden. # JENS P. HEYERDAHL: Kjemper for Orklas og sin egen personlige makt.

KJELL INGE RØKKE: Vil stoppe Åge Korsvolds nye fusjonstanker.

ÅGE KORSVOLD: I krig med sine største eiere.

SVEIN AASER: Ny siden sist.

GERHARD HEIBERG: I tottene på Heyerdahl gjennom en mannsalder. # FINANSKAMP: Kjell Inge Røkke, Jens P. Heyerdahl, Stein Erik Hagen, Svein Aaser, Gerhard Heiberg og Åge Korsvold kjemper om makt. Målet er landets største pengebinger: Kreditkassen, Storebrand og Den norske Bank.I norsk bank- og forsikringsvesen skjer det noe straks.