Overspill på Løvebakken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Alliansen mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet om utbyggingen av IT-senteret på Fornebu er en av de merkeligste konstruksjonene i norsk politikk på lenge. Anført av parhestene Kjell Opseth og Øystein Hedstrøm har partiene tvunget fram sitt opplegg om at staten skal gå tungt inn i et kombinert IT- og boligprosjekt styrt av Fred. Olsen. Næringsminister Lars Sponheim fikk til slutt andre interessenter inn i bildet. Men det hjalp lite fordi flertallet på Stortinget for lengst hadde bestemt seg.
  • Men de to partiene nøyde seg ikke med å innkassere seieren i valget av utbygger. Nå går de flere skritt lenger i instruksjonen av regjeringen. De vil ha SIVA som statlig aktør, og dermed flytte saken fra Sponheims departement. SIVA på sin side har inngått en intensjonsavtale med IT Fornebu uten å informere departementet på forhånd. Nå skal et nytt selskap dannes der SIVA overfører sitt eierskap i rundt 40 nærings- og forskningsparker. IT Fornebu skal ha flertallet i dette selskapet. Det gjør ikke saken bedre at SIVA-direktør Harald Kjelseth er nær partivenn med Kjell Opseth og tidligere har vært hans valgkampleder.
  • Det kan ikke finnes andre forklaringer på flertallets handlinger enn at de skal ydmyke Lars Sponheim og regjeringen mest mulig. De gir fra seg styringen og setter store statlige interesser på spill i sitt korstog. En slik detaljstyring ville en regjering fra Arbeiderpartiet aldri godtatt. At det her også har vært drevet et spill med uklare grenser mellom forvaltning, politikk og private interesser, gjør saken enda mer alvorlig. Det er nettopp en slik sammenblanding Sponheim skulle sette en stopper for.
  • Men det er mulig at Opseth og Hedstrøm har gått for langt. Med sitt overspill kan de ha tvunget fram et kabinettsspørsmål. Da vil Bondevik ha markert at det finnes en tålegrense for regjeringen. Carl I. Hagen vil få ansvaret for en skatteglad Arbeiderparti-regjering, og Jens Stoltenberg vil bli statsminister med den påståtte erkefiendens hjelp. Det er neppe noen lystelig tanke for noen av partiene.