- Overstrødd av stein og mur

27 personer døde og 40 savnet etter jordskjelv i Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dødstallene stiger stadig etter det kraftige jordskjelvet som rammet Italia i natt.

Sky News melder nå at 27 personer er omkommet i jordskjelvet. 40 personer skal være savnet.

Jordskjelvet målte hele 6,3 på Richter-skalaen og hadde sitt episenter 85 kilometer nordøst for Roma, og kom etter at to mindre jordskjelv rammet regionen søndag.

Italias statsminister Silvio Berlusconi har erklært nasjonal unntakstilstand.

- Dette er den verste tragedien i det nye årtusenet, sier Guido Bertolaso i Sivilforsvaret.

Er du i det jordskjelvrammede området? Sendt SMS/MMS til 2400, e-post til 2400@db.no, eller ring oss på 24 00 00 00.

Dratt ut fra ruinene
Flere mennesker fryktes innesperret i ruinene av hus som raste sammen i gamlebyen i Aquila i Abruzzo-regionen om lag 100 kilometer øst for Roma. Ordføreren i byen sier ifølge Sky News at 100 000 mennesker har vært nødt til å forlate hjemmene sine, og at byens hovedkirke har kollapset.

Ifølge avisa La Repubblica er blant annet et studenthus blant bygningene som er hardt skadet i jordskjelvet. Den tre etasjer høye bygningen er delvis kollapset, og det skal være personer som er fanget i ruinene, ifølge avisas opplysninger.

- Jeg satt fast i ruinene i tre timer, og klarte ikke komme meg løs. Jeg hørte telefonen ringe, men klarte ikke ta den, sier den 23 år gamle studenten Guido Mariani til den italienske avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LETER: En mann ser etter slektningene sine midt i ruinene i Aquila. Foto: REUTERS/SCANPIX
LETER: En mann ser etter slektningene sine midt i ruinene i Aquila. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Kameraten hans omkom da en bygning med 20 leiligheter kollapset i Aquila. Mariani vet ikke hvor mange mennesker som fremdeles kan være fanget i bygningen.

- Jeg ble trukket ut av ruinene med folk som gravde med sine egne hender, sier 23-åringen.

Kø ut
Også mange andre bygninger skal være fullstendig sammenrast i Aquila, og redningsmannskaper og frivillige jobber hardt for å lete etter mennesker i ruinene. Det er en kontinuerlig strøm av skadde på vei mot sykehuset i byen, melder avisa.

- Vi står overfor en veldig dramatisk situasjon som eskalerer hver time. Vi prøver å takle krisen, men situasjonen er svært alvorlig, sier president i regionen Abruzzo, Gianni Chiodi, til La Repubblica.

- Alle er nå på veiene i kø ut av byen, i forsøk på å nå et trygt område, sier den italienske journalisten Paulo Pacitti til BBC.

Den britiske TV-kanalen får opplyst at det kan være skader på opp mot 10 000 bygninger, og at svært mange kan ha blitt hjemløse i jordskjelvet.

— Tusenvis av mennesker kan ha blitt hjemløse og tusenvis av bygninger har rast sammen eller er blitt skadd, sier Agostino Miozzo i det italienske sivilforsvaret ifølge NTB.

Uklart om nordmenn er i området
Et skjelv av en slik størrelse kan føre til store skader, ikke minst i Italia der det er mange gamle bygninger.

- Et medlem av det lokale bystyret har beskrevet sentrum av byen som overstrødd av stein og mur. Han hørte folk rope på hjelp, sier journalisten Nick Pisa til Sky News.

. Vi har ikke fått meldinger om at det er nordmenn som er rammet av jordskjelvet, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Rikter i Utenriksdepartementet til Dagbladet.no.

Han sier at de følger situasjonen. Den norske ambassaden i Italia har kontakt med redningsledelsen i det jordskjelvrammede området.

Det er uklart om det befinner seg nordmenn i området i det hele tatt. Nordmenn har ikke plikt til å registrere seg når de drar på ferie, opplyser UD.

FLERE FANGET: Ifølge vitner skal flere personer være fanget i ruinene. Foto: REUTERS/SCANPIX
FLERE FANGET: Ifølge vitner skal flere personer være fanget i ruinene. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Se flere detaljer om jordskjelvet hos US Geological Survey.

Dagbladet.no følger saken.

STORE MANNSKAPER: Redningsarbeidere og frivillige jobber på spreng. Foto: AP/SCANPIX
STORE MANNSKAPER: Redningsarbeidere og frivillige jobber på spreng. Foto: AP/SCANPIX Vis mer