- Overstrødd av stein og mur

27 personer døde og 40 savnet etter jordskjelv i Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Dødstallene stiger stadig etter det kraftige jordskjelvet som rammet Italia i natt.

Sky News melder nå at 27 personer er omkommet i jordskjelvet. 40 personer skal være savnet.

Jordskjelvet målte hele 6,3 på Richter-skalaen og hadde sitt episenter 85 kilometer nordøst for Roma, og kom etter at to mindre jordskjelv rammet regionen søndag.

Italias statsminister Silvio Berlusconi har erklært nasjonal unntakstilstand.

- Dette er den verste tragedien i det nye årtusenet, sier Guido Bertolaso i Sivilforsvaret.

Er du i det jordskjelvrammede området? Sendt SMS/MMS til 2400, e-post til 2400@db.no, eller ring oss på 24 00 00 00.

Dratt ut fra ruinene
Flere mennesker fryktes innesperret i ruinene av hus som raste sammen i gamlebyen i Aquila i Abruzzo-regionen om lag 100 kilometer øst for Roma. Ordføreren i byen sier ifølge Sky News at 100 000 mennesker har vært nødt til å forlate hjemmene sine, og at byens hovedkirke har kollapset.

Ifølge avisa La Repubblica er blant annet et studenthus blant bygningene som er hardt skadet i jordskjelvet. Den tre etasjer høye bygningen er delvis kollapset, og det skal være personer som er fanget i ruinene, ifølge avisas opplysninger.

- Jeg satt fast i ruinene i tre timer, og klarte ikke komme meg løs. Jeg hørte telefonen ringe, men klarte ikke ta den, sier den 23 år gamle studenten Guido Mariani til den italienske avisa.

LETER: En mann ser etter slektningene sine midt i ruinene i Aquila. Foto: REUTERS/SCANPIX
LETER: En mann ser etter slektningene sine midt i ruinene i Aquila. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Kameraten hans omkom da en bygning med 20 leiligheter kollapset i Aquila. Mariani vet ikke hvor mange mennesker som fremdeles kan være fanget i bygningen.

- Jeg ble trukket ut av ruinene med folk som gravde med sine egne hender, sier 23-åringen.

Kø ut
Også mange andre bygninger skal være fullstendig sammenrast i Aquila, og redningsmannskaper og frivillige jobber hardt for å lete etter mennesker i ruinene. Det er en kontinuerlig strøm av skadde på vei mot sykehuset i byen, melder avisa.

- Vi står overfor en veldig dramatisk situasjon som eskalerer hver time. Vi prøver å takle krisen, men situasjonen er svært alvorlig, sier president i regionen Abruzzo, Gianni Chiodi, til La Repubblica.

- Alle er nå på veiene i kø ut av byen, i forsøk på å nå et trygt område, sier den italienske journalisten Paulo Pacitti til BBC.

Den britiske TV-kanalen får opplyst at det kan være skader på opp mot 10 000 bygninger, og at svært mange kan ha blitt hjemløse i jordskjelvet.

— Tusenvis av mennesker kan ha blitt hjemløse og tusenvis av bygninger har rast sammen eller er blitt skadd, sier Agostino Miozzo i det italienske sivilforsvaret ifølge NTB.

Uklart om nordmenn er i området
Et skjelv av en slik størrelse kan føre til store skader, ikke minst i Italia der det er mange gamle bygninger.

- Et medlem av det lokale bystyret har beskrevet sentrum av byen som overstrødd av stein og mur. Han hørte folk rope på hjelp, sier journalisten Nick Pisa til Sky News.

. Vi har ikke fått meldinger om at det er nordmenn som er rammet av jordskjelvet, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Rikter i Utenriksdepartementet til Dagbladet.no.

Han sier at de følger situasjonen. Den norske ambassaden i Italia har kontakt med redningsledelsen i det jordskjelvrammede området.

Det er uklart om det befinner seg nordmenn i området i det hele tatt. Nordmenn har ikke plikt til å registrere seg når de drar på ferie, opplyser UD.

FLERE FANGET: Ifølge vitner skal flere personer være fanget i ruinene. Foto: REUTERS/SCANPIX
FLERE FANGET: Ifølge vitner skal flere personer være fanget i ruinene. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Se flere detaljer om jordskjelvet hos US Geological Survey.

Dagbladet.no følger saken.

STORE MANNSKAPER: Redningsarbeidere og frivillige jobber på spreng. Foto: AP/SCANPIX
STORE MANNSKAPER: Redningsarbeidere og frivillige jobber på spreng. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer