Overstyrmannen ikke kjent med bølgebegrensningen

Overstyrmann Olav Skjetne (38) på hurtigbåten «Sleipner» sa under undersøkelseskommisjonens åpne høring på Stord at han ikke kjente til at båten hadde fått begrensninger i sitt fartssertifikat slik at den ikke kunne gå i bølger på mer enn en meters høyde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overstyrmannen sa han ikke kunne gi noen fyllestgjørende forklaring på at «Sleipner» avvek fra sin kurs og gikk på skjæret Storebloksen ved Ryvarden fyr forrige fredag.

Men han sa at såkalt «gearing» - at båten ble løftet opp fra akterenden av bølgene som kom inn fra sør og så skjente ut til siden da den ble satt ned igjen - kunne være et problem. Skipsføreren måtte hele tiden gi motvekt mot dette kursavviket med roret.

Overstyrmannen sa at dersom det hadde vært lys på skjæret Storebloksen, ville de kunne sett skjæret allerede da de var ved Ramnsholmene, nærmere 2 nautiske mil lenger sør.

Skjetne sa at han ikke hadde deltatt i noen fullskala flåteøvelse med «Sleipner». Han forklarte også at flåtene på «Sleipner» ikke løste seg ut da det var mulig å evakuere båten, på tross av at kapteinen hadde gjort forsøk på å utløse dem.

(NTB)